Facebook hozzászólás
462

Budázott nektarin rizsmorzsában

Gyerekkorunk nagy kedvence volt a bundázott alma, az még tojással és zsemlemorzsába forgatva készült. Ezt a nektarinos receptet igyekeztünk vegánosítani és gluténmentesíteni. Ropogós rizsmorzsában, puha, édes nektarinhús. Nagyon finom. Az is igaz, hogy az általunk panírozáshoz használt kizárólag növényi hozzávalókból nehezebb sima bundát készíteni, mint tojással, a mienk kicsit rusztikusabb, ropogósabb, szerintünk finomabb is. A nektarinok bundája jól tapadt, az olajban kisütött változata jól megfordítható volt, nem morzsálódott. Egy részét ugyanis kókuszzsírban sütöttük ki a tűzhelyen, serpenyőben, a másik részével megpróbálkoztunk a sütőben sütéssel. Mind a két út járható, a sütőben sült változathoz kevesebb zsiradék is elegendő, a tűzhelyen viszont kissé pirosabbra, színesebbre süthető. A Bulkshop receptjét vaníliapudinggal készítette.

Bundázott nektarin, Kép: bulkshop
Kép: bulkshop

Hozzávalók 2-3 uzsonnázónak vagy vendégnek: 

2 nagy nektarin vastagabb szeletekre vágva
1 bögre rizsmorzsa
1 bögre kukoricakeményítő / más keményítő
1/2 bögre növényi tej vagy aquafaba (csicserikonzervlé)

Hozzávalók a pudinghoz:

1/2 liter növényi tej
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál (vagy több) eritritol / más fehér cukor, cukorpótló
2 evőkanálnyi sűrű kókuszkrém a puding dúsításához
2 kávéskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál őrölt kardamom, ha szeretjük az ízét
1 mokkáskanál kurkuma a színezéshez
1 leheletnyi só
3 nagy evőkanál kókuszzsír a serpenyőben sütéshez vagy kevés semleges ízű étolaj a sütőben sütéshez

Citromos köleshab csokireszelékkel
Ismét egy gluténmentesen elkészíthető, vegán desszert a bulkshop.hu-tól. Tehetünk bele vaníliakivonatot, és pazar vaníliahabunk lesz. Tehetünk bele olvasztott csokit/kakaót, akkor csokis habunk lesz. Bármilyen gyümölcsízesítéssel is szuper, kókusszal is nagyon vagány, csak az alapot kell elkészítenünk és azt variálhatjuk.

Elkészítés:

1. A nektarinokat mosás után szeleteljük fel.
2. Szeletenként mártsuk növényi tejbe, majd tegyük át a keményítőbe, alaposan forgassuk meg benne, hogy jól tapadjon rá a keményítő. Ismételjük meg a forgatást, ha szükséges többször, mert a héjaknál kissé nehezebben tapad a panír.
3. A művelet végén alaposan forgassuk meg rizsmorzsában és forró olajban, a panír megpirulásáig süssük ki.
Ha sütőben sütjük, a panírozás után tegyük át egy papírral bélelt tepsibe, amelyet előzőleg halványan befújtunk olajjal. A nektarinokat is fújuk enyhén át az olajjal.
180 fokos sütőben 15 perc alatt sül, a végén rövid időre tegyük grillfokozatra, úgy szebben pirul a morzsa.
5. A puding elkészítése
A kókuszkrém kivételével mindent keverjünk össze simára, és a tűzhelyen sűrűsödésig melegítsük.
Ha levettük a tűzhelyről, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük bele a kókuszkrémet.
Azt is megtehetjük, hogy a krémet előbb habbá verjük, de a krém felverése nélkül is könnyű és finom a puding.
6.Tálaljuk dekoratívan.

Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!