Cukkinis enchilada: ez formába hoz januárban
A január az egyik legszürkébb hónapja az évnek. Elteltek az ünnepek, és ránk szakad a munka, és a sok teendő. Az év elején sokan megfogadják, hogy életmódváltásba kezdenek, de ez nem olyan egyszerű. Most egy olyan receptet hoztunk, amivel úgy bűnözhetsz, hogy valójában nem is teszed.
Ha szereted a mexikói konyhát, akkor ez a cukkinis enchilada lesz a legjobb választás. Ez a gőzölgő és laktató étel most az egészségtudatosság szellemében tortilla lapok helyett cukkinivel készül, így szénhidrátcsökkentett fogás. Érdemes belőle egy nagy tepsivel készíteni, mert sokszor fogsz belőle szedni!
Hozzávalók (kb 8 adaghoz)
- 8 cukkini, hosszában félbevágva
- 3 evőkanál kóser só
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 csokor (90 g) mogyoróhagyma, a fehér és világoszöld részeit vékonyra szeletelve
- 2 közepes kaliforniai paprika kimagozva és apróra vágva
- 1 csésze (195 g) főtt feketebab
- Egy nagyobb csirkemell, aminek a bőrét eltávolítjuk, a húsát pedig felaprítjuk
- 1 csésze (175 g) kukoricakonzerv, lecsepegtetve
- Csipetnyi őrölt kömény
- 1 teáskanál fokhagyma por
- só és frissen őrölt fekete bors
- ½ csésze (130 g) enchilada szósz (ezt bármelyik nagy bevásárlóközpontban megkaphatod a mexikói ételek polcán)
- A díszítéshez jól jön 1 csésze (113 g) reszelt cheddar és egy kis tejföl, és koriander
A cukkinis enchilada elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Fémkanállal kaparjuk ki a magokat a cukkiniből; ezek nem fognak kelleni. Tedd a cukkinikat egy edénybe, ahol le tud csöpögni. Ne szedj ki minden tölteléket a zöldségből, hagyj egy kicsit, de azért legyen hely a tölteléknek is. Ízesítsd a cukkinit sóval és borssal majd hagyd állni 20-25 percig.
Ezután a cukkiniket töröld szárazra, majd helyezd el egy rétegben a tepsire, majd süsd 10-15 percig, amíg megpuhul.
Készítsd el a tölteléket:
Egy közepes serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes fokozaton, majd add hozzá a mogyoróhagymát, a paprikát, és párold addig, amíg a paprika megpuhul. Keverd hozzá a fekete babot, és egy kanállal segítségével a babokat lapogatva pépesítsd kicsit. Keverd hozzá a kukoricát és a csirkét, és az egészet párold össze.
Ízesítsd a tölteléket köménnyel, fokhagymaporral, sózd, borsozd. Keverj hozzá az egy csésze enchilada szószt (ezt helyettesítheted sima paradicsomszósszal is), és ha szeretnél tehetsz bele csípős szószt is, majd főzd kb 2 percig. Tedd félre a kész tölteléket.
Állítsd össze az enchiládákat:
Öntsd a ½ csésze maradék enchilada szószt egy tepsi aljába, egyenletesen elosztva. A sült cukkinis csónakokat egyenletes rétegben rendezd el a szósz tetején. Csipesz segítségével töltsd bele az előzőleg elkészített tölteléket. A maradék szószt csurgasd a cukkinik tetejére, majd szórd meg az egészet reszelt sajttal. Tedd a sütőbe, 25-30 percre amíg a sajt megold a tetején és a szósz jó forró lesz. Tejföllel és korianderrel tálald. Jó étvágyat!
Még több recept itt:
Hozzászólás zárolva.