Facebook hozzászólás
1 633

KILENC RITKA GYÜMÖLCS

Durian, mangosztán, afrikai szarvasuborka és társai

Olyan gyümölcsökről lesz szó, amelyeket szinte sosem láthatunk magyar piacokon. Physalist már lehet néha kapni, de a többivel csak egzotikus országokban találkozhatunk.

1. Cherimoya: a nagyon édes ízű és kellemes illatú zöldes gyümölcs ovális alakú, súlya legfeljebb 500 gramm. Őshonos Argentínában, Chile-ben, Ecuadorban, Kolumbiában, Peruban és Bolíviában. A cherimoya alapvető vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat tartalmaz, segít eltávolítani a szervezet méreganyagait, jó hatással van a vérnyomásra és a pulzusra. A gyümölcsből készült pépet fagylaltokhoz és salátákhoz használják. Mark Twain a cherimoyát „az emberek legfinomabb gyümölcsének” nevezte, azt mondta, hogy semmihez nem hasonlítható a gyümölcs húsának krémes állaga és almához közelítő íze, olyan, mintha almapuding lenne.

A cherimoya Mark Twain kedvenc gyümölcse volt. Fotó: depositphotos.com
A cherimoya Mark Twain kedvenc gyümölcse volt. Fotó: depositphotos.com

2. Cupuacu: elsősorban a vadon élő Amazonasz esőerdőiben nő, de Peru, Kolumbia, Bolívia és Brazília északi részén is termesztik. Az akár 2 kg-ot is elérő gyümölcs vastag héja mögött lágy, ízletes, nagyon illatos pép rejtőzik. Mivel a cupuacu a csokoládé családjából származik, az íze is a csokoládéra emlékeztet. Gazdag B-vitaminban, stimulálja az immunrendszert, jó hatással van a szívbetegségek megelőzésében, mert óriási az antioxidáns-koncentrációja.

A mangosztánnak magas a C-vitamin tartalma. Fotó: depositphotos.com
A mangosztánnak magas a C-vitamin tartalma. Fotó: depositphotos.com

3. Mangosztán: az egyik legritkább gyümölcs a nyugati piacokon. A lila színű mangosztán olyan, mintha egy kis héjba csomagoltak volna. Ehető része kicsi háromszög alakú, s nagyon illatos. Nem tartalmaz koleszterint és más típusú zsírokat, gazdag C-vitaminban. A mangosztánlé a dél-ázsiai országok egyik népszerű itala nyáron. Csökkenti a hasmenést, a húgyúti problémákat, és serkenti az immunrendszert. A gyümölcse egyszerre édes és csípős, lédús, kissé rostos, folyadékkal töltött hólyagokkal, vöröses-lila színű héjjal rendelkezik. A lila mangosztán egy trópusi örökzöld fa, amiről azt feltételezik, hogy a Szunda-szigetekről és az indonéz Moluccáiról származik. Főleg Délkelet-Ázsiában, India délnyugati részén és más trópusi területeken, például Puerto Ricoban és Floridában nő.

A csodagyümölcs. Fotó: depositphotos.com
A csodagyümölcs. Fotó: depositphotos.com




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!