Egészben sült zeller Ottolenghi módra sütőtökpürével
Nagyon boldoggá teheted párodat, ha veszed a fáradtságot, és magad készítesz valami finomságot. Nem kellenek drága, külföldről hozott alapanyagok, az itthoni termékekből is tudsz egészséges, különleges fogásokat készíteni, csak körül kell nézni a piacon. A Felelős Gasztrohős Alapítvány legújabb kampányának éppen ez a célja!
Hozzávalók:
A zellerhez:
- 2 db közepes méretű zellergumó (megmosva, de nem megpucolva)
- 1,5 ek egész koriandermag
- 1 tk só
- 1 dl napraforgó olaj
A püréhez:
Elkészítés:
Egészben sült zeller:
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Az egész zellergumóknak levágjuk az alját, hogy egyenesen álljanak, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk őket. Egy éles késsel hússzor-hússzor megszurkáljuk a zellereket minden oldalukon. A koriandermagot finoman összetörjük egy mozsárban, majd hozzáadjuk a sót. A zellereket meglocsoljuk az olajjal, majd finoman beledörzsöljük minden oldalról a korianderes sót. Két és fél, három órán keresztül sütjük, amíg a zeller teljesen megpuhul, fél óránként megöntözve a kisülő olajával.
Sütőtökpüré:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A sütőtököt héjával együtt feldaraboljuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és meglocsoljuk az olajjal. Addig sütjük, amíg enyhén barnulni (karamellizálódni) kezd a teteje. A megsült és kihűlt tököt kikanalazzuk a héjából, sóval, chilivel, tejszínnel együtt turmixgépben összepürésítjük. Igény szerint sóval, citromlével kerekítjük ki az ízeket.
A receptet Valentin-napra Vida Kata, a Babramegy blog szerzője állította össze.
Hozzászólás zárolva.