Facebook hozzászólás
2 075

Egészben sült zeller Ottolenghi módra sütőtökpürével

Nagyon boldoggá teheted párodat, ha veszed a fáradtságot, és magad készítesz valami finomságot. Nem kellenek drága, külföldről hozott alapanyagok, az itthoni termékekből is tudsz egészséges, különleges fogásokat készíteni, csak körül kell nézni a piacon. A Felelős Gasztrohős Alapítvány legújabb kampányának éppen ez a célja!

Sült zeller, Kép: Kőfaragó Zsuzsi
Kép: Kőfaragó Zsuzsi

Hozzávalók:

A zellerhez:

  • 2 db közepes méretű zellergumó (megmosva, de nem megpucolva)
  • 1,5 ek egész koriandermag
  • 1 tk só
  • 1 dl napraforgó olaj

A püréhez:

Elkészítés:

Egészben sült zeller:

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Az egész zellergumóknak levágjuk az alját, hogy egyenesen álljanak, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk őket. Egy éles késsel hússzor-hússzor megszurkáljuk a zellereket minden oldalukon. A koriandermagot finoman összetörjük egy mozsárban, majd hozzáadjuk a sót. A zellereket meglocsoljuk az olajjal, majd finoman beledörzsöljük minden oldalról a korianderes sót. Két és fél, három órán keresztül sütjük, amíg a zeller teljesen megpuhul, fél óránként megöntözve a kisülő olajával.

Sütőtökpüré:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A sütőtököt héjával együtt feldaraboljuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és meglocsoljuk az olajjal. Addig sütjük, amíg enyhén barnulni (karamellizálódni) kezd a teteje. A megsült és kihűlt tököt kikanalazzuk a héjából, sóval, chilivel, tejszínnel együtt turmixgépben összepürésítjük. Igény szerint sóval, citromlével kerekítjük ki az ízeket.

A receptet Valentin-napra Vida Kata, a Babramegy blog szerzője állította össze.

Csábíts szezonális fogásokkal
A messziről utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira szeretné felhívni a figyelmet a Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában. Azt szeretné megmutatni, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns és ízletes reggelit vagy vacsorát.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!