Egy görög, egy örmény és egy német ünnepi sütemény
Ez a 3 különlegesen finom ünnepi sütemény sem hazai: egy görög, egy örmény és egy német specialitás. Ízleni fog! Örmény diós kifliHozzávalók: 25 dkg olvasztott vaj/margarin, 50 dkg finomliszt, 1/2 vizespohár cukor (1 dl),1/2 pohárka (kb. 1/2 dl) rum, esetleg a liszttől függően egy picinkével több, 25 dkg darált dió, 2 csipetnyi szódabikarbóna + vaníliás porcukor a „hempergetéshez” (s ha nagyon nagy a kedve és sok az ideje valakinek, akkor forró mártogatós csoki-massza is)
Melomakaroni – Görög karácsonyi kalács
Hozzávalók: 2 dl finomított olívaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancslé, 1 dl konyak, 75 dkg liszt, 2 mk. sütőpor.
Szirup: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 20 dkg méz, 100 dkg vagdalt dió, fahéj, ízlés szerint.
Elkészítés: Az olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle.
Tojás nagyságú darabokra szaggatjuk, négyszögletesre nyújtjuk és összesodorjuk. Kikent tepsibe tesszük, közepes tűzön kb. 30 percig sütjük.
A vizet a mézzel, cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük. A sziruppal leöntjük a kalácsokat, és 15 percig állni hagyjuk.
Süteményes tálra szedjük, meghintjük dióval, megszórjuk fahéjjal.
Édes ünnepeket!
Hozzászólás zárolva.