Egyszerű cupákos-Sült sertéscsülök
Elsősorban az erősen inas húsfélék elkészítésénél hasznos módszer, hogy a húst fűszeres lében megfőzzük, majd ropogósra sütjük. Így a hús is kellemesen puha és ízes lesz.
Párolt, sült sertéscsülök
Hozzávalók: (6 személyre)
1 hátsó sertéscsülök (kb.2 kg-os), 2 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 3-4 szem borókabogyó, 8-10 szem egész feketebors, 1 sárgarépa, 10 dkg zellergumó, 2 fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka.
Elkészítés: A csülköt egy akkora fazékba,- amekkorába éppen csak belefér, – kevés vízzel fedő alatt felforraljuk. A keletkezett habot leszedjük, sóval és a fűszerekkel ízesítjük, és lassú tűzön főzzük.
A répát, a zellert és a hagymát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk. A húsléről leszedünk egy kevés zsírt, majd a zöldséget ebben világosbarnára pirítjuk.
A húslevet leszűrjük, a csülök bőrét keresztirányba bevagdossuk. A csülköt egy tepsibe tesszük, majd köré helyezzük a zöldséget és 1,3 dl húslével felöntjük. Megsütjük.
A húsleveskockát 2,5 dl húslében feloldjuk, és a csülköt többször megöntözzük vele. Ügyeljünk rá, hogy a húslé mindig 1-2 cm magasan álljon a tepsiben.
A sült levét átszűrjük, a sűrűjét szűrőn átpasszírozzuk. A szaftot felforraljuk, és tetszés szerint fűszerezzük. Külön tálaljuk.
Mi illik hozzá? A sülthús levében párolt paradicsom, díszítésül petrezselyem. Burgonyagombóc, káposztasaláta mustáros pácban, egy evőkanál majonézzel.
Ötlet: A maradék húslevet felhasználhatjuk burgonyás hagymaleveshez.
A nyers csülök helyett, vehetünk füstöltet is, de a só használatára ügyeljünk!
Főzési idő: 60 perc, sütés 200 fokon, 60 perc.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.