Elegáns és nem nehéz: rosé kacsamell rizslepénnyel, aszaltszilvamártással
Ennek a receptnek már a „címe” is nagyon sokat ígér. Ráadásul az elkészítés elhibázásának minimális a kockázata, hiszen minden alkotóelem önmagában olyan finom, hogy nemigen lehet elrontani. És emellett még nem is nehéz megcsinálni. Szóval, rajta! Ha asztalra kerül, biztos a siker!
Hozzávalók:
2 kacsamell,
1 bögre rizs,
2 tojás,
fűszerek (zsálya, rozmaring, fokhagyma, egész bors) a páchoz,
kevés liszt vagy keményítő, só, bors ízlés szerint,
fél kiló magozott aszalt szilva,
méz, őrölt fahéj, kevés vörösbor.
A pár napig zsályás, rozmaringos, fokhagymás olajban pácolt kacsamellet egészben kisütjük, ízlés szerinti ideig, de csak annyira, hogy a hús belül rózsaszín (rosé) maradjon. Még finomabb lehet, ha rostlapon tudjuk kisütni. Ha sütőben készítjük, mielőtt betesszük, serpenyőben süssük (pirítsuk) meg mindkét oldalát. (Tulajdonképpen pácolás nélkül is elkészíthető, hiszen a kacsamell nem igényel olyan előkészítést, mint mondjuk a vadhús, de azért pácolva finomabb!)
A rizslepényt a következőképpen kell készíteni: a rizst megfőzzük vagy megpároljuk, ha elkészült, a tojással összekeverjük, ha szükséges, pici lisztet teszünk hozzá, sóval, borssal ízesítjük. A masszából golyókat formázunk, majd ezeket lelapítjuk, és kisütjük a rostlapon vagy serpenyőben, kevés olajban.
A mártáshoz az aszalt szilvát olajon vagy vajon hevítjük, mézet teszünk hozzá, és megszórjuk fahéjjal. Amikor a méz karamellizálódott, fölöntjük annyi vörösborral, hogy ellepje, pár pillanatig még forraljuk vele, és egy pici liszttel vagy keményítővel sűrítjük. Ha kell, egy picit cukrot még tehetünk hozzá.
Tálaláskor a fölszeletelt kacsamellet a rizslepény mellé rendezzük, és az aszaltszilvamártással díszítjük.
Hozzászólás zárolva.