Ezt meg kell kóstolnod! Ínyenceknek!
A sokak által ismert és használt „prosciutto” szó önmagában olaszul sertéssonkát jelent, s nem utal még a készítés módjára. Itthon is lehet kapni, de valahogy, itt a helyszínen Olaszországban – mintha még finomabb lenne!
A két hírneves sonka érlelő helyen kívül más olasz régiókban is készítenek még "prosciutto crudo"-t. Közös jellemzőjük azonban a készítési technológia: besózás és lemosás után, füstölés nélkül, szellős, hűvös helyen érlelik a nyers sonkát hosszabb-rövidebb ideig, nagyságától függően. Egyes helyeken a só mellé fűszereket is kevernek, így ezek a sonkák sajátos ízeket is hordozhatnak. Ilyenek a "nostrani", a "nazionali" és a "toscani". Szintén nagy választéka van az itáliai főzött sonkáknak is.
A nyers érlelt sonkát hajszálvékonyra szeletelve sokféle módon használja nem csupán a mai olasz konyha, hanem a világ valamennyi országának szakácsművészei. A zamatos, olasz főtt sonka a változatos szendvicsek mellett a pizzákon jelenik meg leggyakrabban.
Itthon is lehet kapni, de valahogy, itt a helyszínen Olaszországban – mintha még finomabb lenne!
Ha erre jársz Neked is meg kell kóstolni, élvezve hozzá a hely hangulatát!
Hozzászólás zárolva.