Facebook hozzászólás
125

Gyömbéres sárgarépa-krémleves, ha már eleged van a nehéz fogásokból

Sokéves tapasztalattal rendelkező executive séf mutatja meg, hogyan lehet kevésbé megterhelő ételekkel is jóllakni a melegebb évszak első heteiben.

Tavasz kezdetére telítődünk a nehéz, emésztésünket jobban terhelő ételekkel, ezért érdemes könnyíteni a fogásokon és már az étrendünkkel is készülni a jó idő érkezésére. Ebben segít, ha olyan szezonális alapanyagokat használunk, amelyekből könnyű, mégis tápláló fogások kerülhetnek az asztalra. Az alábbiakban sokéves tapasztalattal rendelkező executive séf mutatja meg, hogyan lehet kevésbé megterhelő ételekkel is jóllakni a melegebb évszak első heteiben.

A hidegebb időben szinte magától értetődő, hogy a kiadósabb ételek felé húz a szívünk, ám a tavasz beköszöntével egyre többször érezhetjük azt, hogy telítődtünk és valami könnyedebbre vágyunk. Ilyenkor érdemes egy kis újítást vinni a konyhába, amivel feldobhatjuk a menüsort. „A tavaszi étkezésre is egyszerűbb átállni, ha van átmenet a fogásokban” – mondja Csécsényi Zoltán, a bükfürdői Greenfield Hotel executive séfje, aki hasznos tippeket és egy receptet is megoszt velünk.

Tavaszi krémlevesrecept Csécsényi Zoltántól, a Greenfield executive séfjétől

Gyömbéres sárgarépa-krémleves

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 200 ml olaj
  • 300 g vöröshagyma
  • 250 g sárgarépa
  • 200 g burgonya
  • 50 g gyömbér
  • 200 ml narancslé
  • 250 ml alaplé
  • 50 g só
  • 1 g őrölt fehérbors
  • méz
  • baconchips vagy pirított szeletelt mandula
A sárgarépa-krémleves elkészítése:

Olajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát és a megpucolt friss gyömbért. Engedjük fel alaplével, majd adjuk hozzá a burgonyát és a narancslevet. Sózzuk, borsozzuk. Mikor minden hozzávaló puhára főtt, turmixoljuk le az egészet. Ízlés szerint egy kis mézet is adhatunk a leveshez. Tálaláskor szórjuk meg baconchipsszel vagy pirított szeletelt mandulával.

Gyömbéres sárgarépa-krémleves,
Gyömbéres sárgarépa-krémleves (foto: Pexels.com)

Levesek, amik felmelegítenek, de nem nehezítenek el

A kora tavaszi hűvösebb napokon természetes, hogy előszeretettel kerülnek előtérbe a levesek. Nem csoda, hiszen ilyenkor semmi sem esik olyan jól, mint egy tál forró, gőzölgő előétel. Viszont nem kell, hogy a laktató egyet jelentsen a nehézzel, zsírossal vagy egészségtelennel. A Greenfield séfje szerint számos olyan leves létezik, amik jólesően eltelítenek, de nem nehezítik el a gyomrot. A póréhagymából, sütőtökből vagy paszternákból készült krémleves pont ilyen, sőt, mindhárom szezonális zöldség és egészséges. A póréhagyma többek között káliumot, foszfort és vasat tartalmaz, a cékla gazdag C-vitaminban, mangánban és foszforban, a paszternákban pedig sok az E-vitamin, a kalcium és a cink. Csécsényi Zoltán szerint, ha még melengetőbbé akarjuk tenni a paszternákkrémlevesünket, szórhatunk rá egy kis csilipelyhet tálaláskor.

A saláta is lehet laktató

A saláták egész repertoárjának van szezonja a tavaszi időszakban. Fejes saláta, rukkola, madársaláta, spenót – ezek közül az összes idényzöldség az évnek ebben a szakában. Sült céklával, kecskesajttal, dióval igazi ínyenc fogássá varázsolhatjuk a salátánkat, de feldobhatjuk retek- vagy almaszeletekkel, ráadásul ezek az alapanyagok is mind szezonálisak. Ha szeretnénk még tartalmasabbá tenni, adhatunk a salátánkhoz quinoát, halat vagy csirkemellet.

Desszert a szezonra hangolva

A karácsonyi nagy mézeskalács és bejglidömping után nem csoda, hogy nem vágyunk túlzottan tömény édességekre. Ha mégis desszertre fájna a fogunk, akad néhány olyan hozzávaló, ami ilyenkor terem. Az első tavaszi hónapokban még nem annyira változatos a gyümölcsfelhozatal, de az alma és a körte kéznél van. A banánkenyérről már mindenki hallott, ugyanakkor létezik egy almás változat is, ami egyszerre laktató és könnyű sütemény. Aki a körtét szereti jobban, annak a körtés galette ajánlható. Amennyire mutatós, annyira egyszerű elkészíteni ezt a francia desszertet. A Greenfield Hotel séfje szerint a sárgarépa ilyenkor is aktuális a zöldségek közül, tehát a répatorta is remek választás lehet, emellett ez is egy igazán könnyed süti, a répa rostossága segíti az emésztést, így biztosan nem fogja megülni a gyomrunkat.

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!