Sárgarépa cikkek

Gyömbéres sárgarépa-krémleves, ha már eleged van a nehéz fogásokból
Sokéves tapasztalattal rendelkező executive séf mutatja meg, hogyan lehet kevésbé megterhelő ételekkel is jóllakni a melegebb évszak első heteiben.

Sertéspörkölt Gazda módon
Fantázia, bátorság, jó étvágy! Hiszem, hogy ebben rejlik a jó étel titka. Persze kell hozzá egy kis alap is, de ez mindenkiben benne van, csak valamiért nem meri előcsalogatni. Mindjárt itt is van a következő ételem, amit már többféle módon elkészítettem, illetve tálaltam.

Babgulyás vörösbabbal, vajas galuskával
Nagyon klasszikus, nagyon gazdag és nagyon finom: Babgulyást főztem sok hússal, sok szafttal, vörösbabbal és vajas galuskákkal. Bár este már nem szoktam enni, ebből egy tányérral muszáj volt “kóstolni ”. Eszter lányom azt mondta : anya, ez isteni finom lett!

Mediterrán zöldséges halleves
Akkor ismét tegyünk azért, hogy több hal fogyjon! Ez a recept egy andalúz tapas-bárból származik, kicsit átírva a hazai lehetőségekre. Meg lehet vele mutatni a hal ezernyi arcát, és azt hogy van a halászlén kívül is halleves. Érdemes tömör húsú hallal dolgozni, és amikor az edénybe kerül, akkor már csak óvatosan keverjük, de inkább rázogassuk.

Katalán sárgarépa-saláta
Bámulatos a katalán konyha, ha arra jártok, kóstoljatok meg mindent! A halaktól a sajtokig, a sonkától a caváig egyszerűen minden mennyei! Ezt az egyszerű salátát most azért mutatom meg, mert jön a kánikulai hétvége, és a kerti partihoz biztosan jól jön majd egy kis változatosság!

Tejfölös sárgarépa-saláta
Imádom a grillpartikat gyerekkorom óta. Ma is nagy lelkesedéssel készülök. A barátnőim tudják, hogy a húsok ízletesek, omlósak lesznek, de ők elsősorban a salátákra készülnek! Nos, ezt a spanyol, rém egyszerűt egy nagyon régi szakácskönyvben olvastam, és ezt tálalom majd legközelebb. Most zsenge, fincsi a sárgarépa, de a húslevesből megmaradtak is tökéletesen megfelelnek!

Pulykaragu leves – színesen
Hol hideg az idő, hol meleg, hogy lehet ezt kibírni? Pammer Lívia kitalált egy jó levest erre. Pulykahús, sok friss, finom zöldség télen-nyáron aranyat ér! Próbáld ki, mert leves enni nagyon egészséges!

Medvehagyma és csibe, azaz az ízek netovábbja
„Szóval, azt hiszem, ebbe az ételbe (majdnem gondolkodás nélkül) minden finomságot beletettem. A medvehagymának eleve szezonja van. A gombát imádom a fehérborral. A bársonyos tört burgonyáról csak annyit, hogy a meglátni és megszeretni kategóriájába tartozik. A burgonyáról, azért még annyit, hogy ezt a köretet, szlovén kollégáktól lestem el. Lényegében tört burgonya, ami leves (levesben főtt) zöldségekkel együtt kell összetörni, illetve ez adja meg a „bársonyos” ízvilágát.” Így ajánlotta húsvéti receptjét az őrülten jó ételek szakértője.

Rizsleves finom zöldségekkel
Húsvét előtt, böjt idején sok családnál gyakrabban kerülnek az asztalra hús nélküli fogások. Arra gondoltam, hogy az Őrülten jó ételek ezen remeke, pont beleillik ebbe a hangulatba!

Egyszerű falusi bablevesem az indiánoktól
Fehér, fekete, tarka - és ez mind bab, vagy másnéven paszuly. Tápértéte óriási, fehérjetartalma tízszer nagyobb, mint a krumplié. Az indiánok már ötezer éve termesztették, és akkor jött a globalizáció, a hódítók hajóin ripsz és ropsz az 1530-as években megérkezett Európába is hódító útjára. Ennyit a történelemről, vágjunk bele az egyszerű magyar bableves elkészítésébe. Érdemes egyszerre nagyobb lábasban készíteni, hogy jobban kijöjjenek az ízek, a felesleget pedig egyszerűen lefagyaszthatod.
Májgaluska leves kacsamájból
Tudom, hogy egy háziasszonynak nem nagy truváj elkészíteni egy májgaluska levest, de én most veszítettem el a szüzességemet - legalábbis ezen a fronton - írja egri húsimádó barátunk. Mint hozzétette, régen tervezte már, hogy varázsol egy ilyen fogást, de valahogy mindig közbejött valami más. Most azonban egy szupermakretben megakadt a szeme a kacsaleveses dobozokon, amik a hűtőben várták az Ő hercegüket - amikből aztán gyorsan meg is vett kettőt. Először még csak kacsa alaplében gondolkodott, de kiderült, hogy van a dobozokban valamennyi máj is - úgyhogy nem csak alaplé, hanem egy répás májgaluska leves tette szebbé és finomabbá az őszüket.
Nyúlhúskrém, almás répasalátával és házi kenyérrel:
Igazi vendégvárós húskrém Max konyhájából. Mint megszokhattuk, ismét egy remek kis receptet kapunk! Tehát, szálasra vágott húsból készül, óvatosan fűszerezve, megőrizve a nyúlhús értékeit.
Virgin téli zöldség-gyümölcs koktél
A jég a koktélok alapanyagának jolly jokere: ha az összetevők egy részét lefagyasztjuk, majd az italban tálaljuk, garantált a siker, hiszen az olvadás hatására minden korttyal új ízeket fedezhetünk fel. Ha fokozni akarjuk a látványt, akkor az összetevőket különféle formájú jégkockakészítőben is lefagyaszthatjuk, de akár friss gyümölcsöt is jégbe zárhatunk - állítja Bokor Norbert, a NaturMed Hotel Carbona vezető bártendere.
Répaburger
Szinte minden nyár eleji, nyári zöldségből, így a répából is lehet burgert, ha úgy tetszik fasírtot készíteni, még pedig igen finomat. A vegán módon táplálkozók ideális étele, a mindenevők könnyű egészséges ebédje, vacsorája lehet, amely gluténmentesen is elkészíthető. A répa egész évben rendelkezésre áll, ha éppen nincsenek friss zöldfűszerek, szárított, őrölt fűszerekkel is elkészíthető.
A tavasz biztos jele: tavaszi zöldségleves
Imádom a májust, a májusi piacot, a májusban megjelenő zöldségeket, a borsót, az új répát, a harsogó zöld karalábét és a petrezselyem bokrétákat. Kell egy kevés alaplé hozzá, és máris kész az utánozhatatlan, friss zöldségleves.
Répás keksz
Egészséges ropogtatni való, akkor járunk legjobban, ha rögtön dupla adaggal kezdünk. Legyünk óvatosak a sütésnél, nehogy megégjenek a kekszek!
Brokkoli-sárgarépa leves
Úgy terveztem, hogy nemcsak a brokkoli, hanem a friss sárgarépa is domináns lesz a levesben, ami kicsit legyen krémes is, meg nem is. Elképzelésem egyik fontos alkotóeleme a póréhagyma lett, ami megadta az üde tavasz ízt, a másik fontos ízesítő pedig a citrom lett.
Káposztasaláta mustáros joghurtos öntettel
Az édeskés répa remekül illik a káposzta kissé vad ízéhez, a mogyoró képviseli a salátában a fehérjét, a hagyma és a mustár pedig csodás ízt ad a salátának.
Szendvicskrém sárgarépából, mogyoróval
Ha egy könnyed, egészséges, finom krémre vágysz, amit kenhetsz a reggeli kiflidre: megtaláltad! Olyan egyszerűen készíthető el, hogy mire magadhoz térsz a kávétól, már kész is reggelid.
Répa, retek, nem mogyoró
Elnézve a piaci standok kínálatát, nem nehéz rájönni, hogy megérkezett a tavasz, vele pedig a primőrök sora. Nézzük, mit ropogtatunk a következő hetekben!
Brokkolis, sárgarépás leves
Úgy érzem, hogy a brokkoli egy kicsit méltánytalanul háttérbe szorult zöldségfélénk, ami talán a régi menzai beidegződéseknek köszönhető. Mi nagyon szeretjük, úgyhogy amikor a zöldségesnél a kezembe került, már tudtam is, hogy mi lesz belőle.
Olasz polpettone gluténmentesen
Polpettone magyarul egybesült fasírt, kicsit hasonlít a Stefánia vagdaltra, csak a fűszerezése sokkal gyengédebb és olaszosabb. Ez a változat pedig hús nélkül készült.
Peperonata
Az olaszok egyik remek étele, állagát talán a mi lecsónkhoz lehetne hasonlítani, Virslivel, friss kenyérrel igazi csemege.
Mediterrán lencseleves
Csicseriborsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske... dúdoljuk a népszerű gyerekdalt. De ne álljunk meg az éneklésnél, főzzünk lencsét, mert egészséges, olcsó és finom.
Vörösboros sárgarépa leves
Bizarrnak tűnhet ez a répaleves a vörösborral, egy fej fokhagymával és a sokféle fűszerrel, de higgyék el, hideg téli napokon pont erre van szükségünk, hogy kissé felmelegítsük magunkat.
Töltött tészta
Rafinált recept, nem a leggyorsabban elkészíthetők közé tartozik, de zajos sikert lehet vele aratni a barátok, rokonok közt.
Brokkoli fasírt
Mi lehet egészségesebb, mint egy zöldségekből készült fasírt, amelyhez zabpelyhet használunk, és nem bő olajban sütjük, hanem sütőben, minimális olaj felhasználásával?
Német burgonyaleves
Remek élmény volt 1800 méter magasan, egy hüttében kanalazni ezt a forró, tartalmas levest, de nem volt kevésbé jó az sem, amikor elkészítettem a saját konyhámban. A németek tudnak valamit, ha krumpliról van szó, az egyszer biztos!
Filléres karcsúsító sültcsirkém
Csak könnyű ételek esnek jól a legmelegebb napokban, és szerencsére még most is élvezhetjük a nyár utolsó sugarait! Ilyen napokra találtam ki e receptet. Aki félti a sütőjét, hogy majd tele lesz sütésből származó fröcsögéssel, vagy nincs teflonos tepsije, használja a szinte fillérekért beszerezhető sütőzacskót! Remek találmány!
Rém egyszerű alufóliás sárgarépa
Ezt a receptet akkor találtam ki, amikor már semmilyen ötletem nem volt párt találni egy kellemes sült húshoz. Nem csalódtam magamban! A sárgarépa mindig kéznél van! Bármit is készítesz, ő valahogy mindig ott figyel "bevetésre készen"! Ízletes, sok benn a vitamin, és persze karcsúsító!
Ötfűszeres kínai csoda!
Kínában az étkezések az élet legkiválóbb pillanatait igyekeznek bearanyozni! Így vált a gasztronómia is óriási kinccsé az évszázadok alatt! A most következő recept egyik alkotóeleme a póréhagyma, ami önmagában is remek! Annak sem csípi a szemét, aki a hazai vöröshagymába belehal - szeletelés közben! Gyors, mutatós és nagyon finom!
Mandulás répatorta - a gyerekek kedvence
Azt még nem bizonyították, hogy a sok sárgarépától valóban jobban lehet fütyülni, de hogy erre a finom sütire senki sem fog, az biztos! Kiváló édesség gyerekzsúrokra, meg a hétköznapokra is, vagy hamarosan az uzsonnás dobozokba…
Mézes sárgarépaköret - rántott húshoz ajánljuk!
A rántott húshoz kínált köretek eléggé egysíkúak: a közép-európai módi a krumpli és a rizs különböző variációkban, a délebbi stíl szerint pedig a milánói tésztát adják. Ez a recept viszont még a megszokott rántotthús-élményt is picit egzotikussá teszi. Érdemes kipróbálni!
Narancsos répaleves
Izgalmas leves a mai receptünk, amit, ha időszűkében vagyunk, akkor konzerv bébirépából is elkészíthetünk. Érdemes kipróbálni. Aki nem szereti a koriandert, akár ki is hagyhatja a levesből.
Sárgarépa-szindróma, avagy a túlzásba vitt vitaminzabálásról
Jóból is megárt a sok- mondta a doki, amikor egy röpke pillantást vetett a gyerek narancs színben villogó hamvas hátsójára. Igen, kissé túlzásba vittem a sárgarépalé adagolását, de úgy tűnik, ezzel nem vagyok egyedül. "Sárgarépa-szindróma".