Hozzávalók:
45 dkg lencse
2 szál sárgarépa
2 szál szárzeller
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 babérlevél
3 zsályalevél
1 friss rozmaring ág
só
bors
Elkészítés:
A lencsét néhány órára vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, lábasba tesszük. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Mehet bele a babérlevél is. Fedő alatt kb. 40 percig főzzük. A babért kidobjuk belőle, sóval, borssal, zöld fűszerekkel ízesítjük. Még tíz percig főzzük, addigra a lencse szétesik. Egy kevés olívával meglocsolva, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Lencsét egész évben
Te is egy évben csak egyszer, új évkor eszel lencsét? Simán elmész mellette a boltban, a piacon? Azt hiszed, csak főzeléket lehet főzni belőle? Akkor bizony fel kell fednünk előtted a titkot: a lencse roppant változatosan használható, egészséges, gyakorlatilag az év bármely szakában fogyasztható növényünk.