Fehérboros báránysült flambírozott szőlővel
Lassan párolt bárány, látványos, konyakkal hirtelen sütött szőlővel tálalva.
Hozzávalók: 80 deka báránycomb egészben, fűszerek (só, bors, rozmaring, babérlevél, menta), zöldségek (sárgarépa, vöröshagyma, zöldpaprika, zeller, fokhagyma), 5 deka vaj, 2 evőkanál cukor, 4 kisebb fürt szőlő, kevés liszt, víz, fél deci konyak.
Elkészítése: a báránycombot a fűszerekkel ízesítjük, majd zöldségágyon, kis vizet és fehérbort aláöntve, fóliával lefedve 140-150 Celsius-fokon körülbelül három órán át pároljuk. Amikor megpuhult, a fóliát levesszük róla, és így sütjük tovább még körülbelül 30 percig. Ezután a szaftját lábosba öntjük, lepirítjuk zsírjára, lisztszórással sűrítjük, majd vízzel felengedjük. Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk a cukorral, ezt karamellizáljuk, óvatosan belepergetjük a szőlőszemeket, összerázzuk, és ráöntjük a konyakot. Rácsos burgonyával azonnal tálaljuk.
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/3. számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.