Facebook hozzászólás
303

Főzzünk juhtúrós galuskát és még…

Régen elmaradhatatlan toros étek volt a juhhúsos kása. Mondták is, ha eltávozott az árnyékvilágból: „megfőzték a torkásáját”.Aztán a juhtúrós galuska és egy balkáni sütemény, a baklava receptje. Nagyon finomak!

Juhhúsos kása (magyar pásztorok és a halotti torok gyors étele) Hozzávalók: 1 kg vegyes birkahús, 30 dkg köleskása, só, bors, 1-2 sárgarépa és zöldség, 1 nagyobb fej hagyma.

Elkészítése: A feldarabolt birkahúst a megtisztított zöldségekkel és a hagymával sós vízben főzik, habját gondosan leszedik. Mielőtt a hús teljesen elkészülne, közéteszik a köleskását, majd sűrűre főzik. Borssal ízesítik.

Juhtúrós galuska

Hozzávalók: 40 dkg saját készítésű, vagy mirelit galuska, 10 dkg húsos, füstölt szalonna, 10 dkg juhtúró, 1 fej hagyma, 1 dl tejföl, só bors

Elkészítés: A galuskát a szokásos módon sós vízben kifőzzük. Közben a szalonnát kockára vágjuk, és egy serpenyőben megsütjük. A megsült szalonna pörcöt kivesszük és a zsiradékon arany barnára pirítjuk a karikára vágott hagymát. A leszűrt nokedlit tálra szedjük, rámorzsoljuk a juhtúrót és meglocsoljuk tejföllel. Borsozzuk, meghintjük a szalonnapörccel és a pirított hagymakarikákkal. Fejes salátával tálaljuk.

Mindenféle ünnepi alkalom, így a halotti torok kedvenc süteménye a balkáni népeknél.

Baklava

Hozzávalók: 500 g rétestészta, 3/4 csésze olvasztott, sótlan vaj, 2 csésze finomra vágott dió, 1 csésze finomra vágott mandula, 1/4 csésze cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1/8 teáskanál darált szegfűszeg, 2 evőkanál méz

Elkészítés: Vajazzunk ki egy közepes tepsit és rakjunk az aljára 9 réteslapot. Mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal. Keverjük össze a diót, a mandulát a cukorral és a fűszerekkel és a keverék felét öntsük a réteslapokra. Fedjük be 2 réteslappal, ezeket is kenjük meg az olvasztott vajjal, terítsük szét rajta a maradék diós keveréket, végül tegyük a tetejére a maradék réteslapokat szintén vajjal kenve. Szúrjuk át a felső réteget gyémánt alakban, és hintsük meg vízzel, nehogy a felső réteg összepöndörödjön.

Közepesen meleg sütőben süssük 30 percig, majd tegyük melegebb hőfokra a sütőt és itt is süssük 30 percig. Ha a teteje túl gyorsan elkezdene barnulni, fedjük le. Amíg sül készítsünk szirupot: cukor, víz, szegfűszeg, fahéj, citromlé keverékét főzzük össze. Amikor a cukor elolvadt, még 10 percig forraljuk, szűrjük le, majd hűtsük ki. Amikor a sütemény megsült, vegyük ki és még a forró tetejét kenjük meg a hideg sziruppal. Néhány órát hagyjuk állni, mielőtt felvágnánk





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!