Francia bableves és gyors almás lepény
Egy tartalmas bableves, kicsit franciásan, és egy gyors almás lepény a mai ajánlatunk. Laktató finomságok ebédre és vacsorára… Jó étvágyat kívánunk!
Francia bableves
Hozzávalók: 40 dkg bab, 20 dkg füstölt tarja, 2 pár virsli, fél szál szárazkolbász, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg szalonna, 2 dl tejföl, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, babérlevél, 1 teáskanál cukor, ételízesítő, pirospaprika, olaj, 2 evőkanál liszt, csipetke.
Elkészítése: a szalonnát apró kockákra vágva kevés olajon megpirítjuk, majd megfonnyasztjuk rajta az egyik finomra vágott vöröshagymát. A felkockázott füstölt tarját ezen a zsíron kicsit megpörköljük, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel. Beletesszük a babot, a zöldségeket, fűszereket és fedő alatt puhára főzzük. A kolbászt kis darabokra vágjuk és 2 evőkanál olajon megpirítjuk. Ha kész, a kolbászt a levesbe tesszük. A rántáshoz a visszamaradt olajban megpirítjuk a lisztet, és hozzákeverjük a megmaradt lereszelt vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Megszórjuk pirospaprikával és elkeverjük benne a tejfölt. A kész rántást a forrásban levő levesbe keverjük, beleszórjuk a csipetkét, és a karikára vágott virslit, majd további 4-5 percig forraljuk. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel vagy kaporral szórhatjuk meg.
Almás lepény
Hozzávalók: 4 alma, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg olvasztott vaj, fél csomag sütőpor, fahéj.
Elkészítés: 4 szép almát mosás és hámozás után lereszelünk, majd hozzákeverünk egy csapott mokkáskanál őrölt fahéjat és egy evőkanál cukrot. Állni hagyjuk, amíg a tésztát elkészítjük.
Tészta: a 25 dkg lisztben elkeverünk fél csomag sütőport, 20 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 10 dkg olvasztott vajat. Jól kidolgozzuk, majd a massza felét egy kivajazott, kilisztezett tepsibe vagy sütőformába öntjük.
Jó erősen kinyomkodjuk a reszelt almát, egyenletesen elhelyezzük a tészta tetején, majd befedjük a massza másik felével. Előmelegített sütőben, erős tűzön kb.fél órát sütjük.
Ha kihűlt, tetszőleges formákra vágjuk, és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Gyors és finom!
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.