Francia hagymaleves és Paradicsomos metélt édesköménnyel
Hogy óvjam Önöket a hústól, íme két nagyon finom, zöldségekkel készült ételt kínálok Önöknek!.Francia hagymaleves és Paradicsomos metélt édesköménnyel és paprikával.
1.) Francia hagymaleves
Hozzávalók (4 személyre)
2 evőkanál olíva olaj
500 gr. hagyma finom szálasra vágva
1 gerezd fokhagyma
1 csapott kávéskanál barnacukor
1 liter zöldség erőleves
Bors, só
A tálaláshoz: 4 vékony szelet kenyér, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből
25 gr. Gruyere sajt (esetleg ementáli)
25 gr. friss, apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
Egy lábasban melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát, keverjük össze és lefedve pároljuk kb. 15 percig. Időnként keverjük meg. Adjuk hozzá a kipréselt fokhagymát és a barna cukrot. Ezalatt forrásig melegítsük a zöldség erőlevest, majd adjuk hozzá a hagymához. Jól keverjük össze, forraljuk fel, majd vegyük vissza a hőfokot, és lefedve hagyjuk főni 25-30 percig. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal.
Tálaláskor a tányérok aljára helyezzünk 1-1 szelet kenyeret, szórjuk meg a reszelt sajttal és a petrezselyemmel, majd merjük rá a forró levest.
2.) Paradicsomos metélt édesköménnyel és paprikával
Hozzávalók: (4 személyre)
500 gr. széles metélt
450 gr. édes kömény
1 db. zöld, vagy piros kaliforniai paprika
300 gr. paradicsom, meghámozva, összedarabolva
3 evőkanál olíva olaj
2 gerezd fokhagyma, kinyomva
1 citrom reszelt héja
1 kakukkfű ág
Só, bors
Elkészítés:
Az édesköményt a zöld részétől megszabadítjuk, félbevágjuk, majd kb. 2 cm-es csíkokra szeleteljük. Lobogva forró vízben 8-10 percig főzzük, leszűrjük és kiolajozott tűzálló tálba terítjük, olíva olajjal megkenjük. A paprikát félbe vágjuk, kicsumázzuk, kierezzük, és vágott felével egy kis méretű, kiolajozott tepsibe fektetjük. Együtt betesszük őket 180 fokos sútőbe, és kb. 15 percig sütjük. Majd kivesszük az édesköményt, a sütő hőfokát 220 fokra növeljük és a paprikát még 10 percig sütjük, hogy a héja megbarnuljon. A paprikát műanyag zacskóba téve kihűtjük, hogy könnyebb legyen majd a héját lehúzni.
A fokhagymát 2 evőkanál olajon kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a citromhéjat és a kakukkfű ágat, és 20-25 percig pároljuk, hogy besűrűsödjön. A kakukkfüvet kivesszük, a mártást sózzuk, borsozzuk. Az édes köményt kockákra aprítjuk, a paprikát lehéjazzuk és csíkokra vágjuk, majd a zöldségeket a mártásba keverjük, ha kell utánfűszerezzük és felforrósítjuk, de forralni nem szabad!
Hozzászólás zárolva.