Gazdag Tavaszi saláták!
Ezek a saláták isteniek! Igaz, hogy kicsit több hozzávaló kell az elkészítésükhöz, mint egy sima görögsalátához, de a végeredményt látva azt kell mondjuk: megéri! Ha fontos embert vár vacsorára, vagy ha valamilyen új étellel szeretné meglepni családját, ezek a receptek akkor is kiválóan használhatóak!
Meleg saláta
Hozzávalók:
2 szál petrezselyemgyökér, 2 fej lilahagyma, 2 piros kaliforniai paprika, 1 db cukkini, 1 db padlizsán, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál bazsalikom pesto, 2 evőkanál fenyőmag, só, darált bors, 8 szelet kecskesajt.
Elkészítése:
Mossuk meg alaposan a zöldségeket, a petrezselyemgyökeret tisztítsuk meg. Vágjuk nagyobb cikkekre a lilahagymát, és falatnyi darabokra a többi zöldséget. Tegyük egy nagy tálba az összes zöldségdarabot, majd csorgassuk meg olívaolajjal. Reszeljük rá a fokhagymát, daráljunk rá borsot és az egészet jól keverjük össze. Tegyünk sütőpapírt egy nagy tepsire vagy sütőlapra, majd borítsuk rá a bepácolt zöldségeket. Forró, előmelegített sütőben 180 fokon süssük körülbelül fél órán keresztül. Sütés közben keverőlapáttal néhányszor forgassuk át. Míg a zöldséget a sütőben pirulnak, szórjuk egy száraz serpenyőbe a fenyőmagot, majd állandóan rázogatva pirítsuk aranysárgára. Fenyőmag helyett használhatunk egész szemű tisztított diót, vagy héj nélküli tökmagot is. Ha a zöldségek szépen megpirultak, vegyük ki őket a sütőből, és várjunk, míg kissé kihűlnek. Kanalazzuk rájuk a bazsalikom pestót, és óvatosan forgassuk össze vele a zöldségeket. Szervírozzuk üveg salátástányérokra, tetejére kevés olívaolajban hírtelen megpirított kecskesajtot tálaljunk.
Gombás saláta
Hozzávalók:
1 kg sütőtök, közepes darab friss gyömbér, 1 chili paprika, 1 zöldcitrom, 5 dl almaecet, 40 dkg cukor, 1 egész fahéjrúd, 50 dkg gombafej, 1 ág kakukkfű, só, darált bors, 1 fej saláta, 2-3 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése:
Először készítsük el a fűszeres tökbefőttet: vágjuk kétfelé a sütőtököt, magjait szedjük ki, majd szeleteljük fel. Tegyük egy közepes méretű lábasba a cukrot, öntsük fel két deci vízzel, majd tegyük bele a felszeletelt gyömbért, a fahéjrudat, a chili paprikát, a zöldcitrom vékonyan levágott héját és az ecetet. Forraljuk fel, és utána tegyük bele a felszeletelt tököt. Kis lángon főzzük körülbelül 15-20 percig, majd szedjük át tisztára mosott befőttesüvegekbe, zárjuk le jól, és tegyük száraz dunsztba. A gombákat mossuk meg alaposan, majd daráljunk rá borsot, kenjük meg olívaolajjal és tépkedjünk rá kakukkfűleveleket. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel egy-két evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett gombát. Erős lángon süssük mindkét oldalát két-két percig. Tegyünk nagy tányérok közepére a megmosott saláta leveleiből, helyezzünk rá pár darabot a szirupos sütőtökből, majd tetejére tálaljuk a megsült gombákat. Összevágott snidlinggel szórjuk meg.
Hozzászólás zárolva.