Facebook hozzászólás
1 159

Lokodi Ákos séf újra a porondon – gördülő grill-cirkusz

Lokodi Ákos séf a Konyhafőnök tévéműsorban lett országosan ismert. Az elmúlt néhány évben  kidolgozott egy saját kolbász-termékcsaládot, közreműködött egy nemzetközi szakácskönyv elkészítésében, a Covid korlátozások idején saját YouTube csatornát indított Karantén Kitchen címmel. Néhány hete pedig, a nyitásnak köszönhetően újra porondra lépett.  A Club Aliga Aligha kertjében nyitotta meg új bisztróját, ez a Rolling Grill Circus by Lokodi chef.

Mégsem vette el a kedved a kísérletezéstől. Évek óta egy új termékcsaládon dolgozol. Hol tartasz?

Ezek a fűszeres grillkolbászok. Már 18 féle ízben készítem. Olyan fűszer kombinációkat állítottam össze, amiket az emberek általában nem társítanak a kolbásszal, mégis harmonikus az ízviláguk. Ilyen az almás-zsályás-cideres, az aszalt paradicsom-bazsalikom ízesítésű, vagy a citromos borjú kolbász. Pécsett élek, ahol a baranyai svábságnak köszönhetően nagy hagyománya van a házi készítésű füstölt töltelékárunak. Körülnéztem a környéken, végeztem egy gasztrotörténeti kutatást, milyen helyi alapanyagokat tudnék felhasználni a termékcsalád bővítéséhez. A különböző ízesítésű grillkolbászokat pécsi városrészekről neveztem el, például Makári, Csoronika.  Michelin csillagos éttermek kínálatában is szerepeltek már. De itt, a Rolling Grill Circusban is meg lehet kóstolni ezeket.

Apropó, Michelin csillag. El tudod képzelni magad a csúcsgasztronómiának abban a formájában?

Az nagyon nagy munka. 20 évesen kellett volna elkezdeni. Elszántság, rengeteg energia, tudatosság, kitartás kell hozzá. Ahhoz az eredményhez az egész ember kell. Én későn kerültem erre a pályára és családos emberként, négy kiskorú gyerekkel, már nem is tudnék annyi időt fordítani ilyen hatalmas célokra, mint ami szükséges az elérésükhöz. Ezenkívül nem is vagyok egy tipikus szabálykövető alkat. Mindig a magam feje után mentem.

Lokodi Ákos és a vendéglátás
A vendéglátásban nélkülözhetetlen a személyes kapcsolat – mondja Lokodi Ákos

Mi inspirál, amikor főzöl?

A visszajelzés. A vendégeim elégedettsége, amikor csillogó szemek néznek rám, úgy mondják, hogy köszönöm! Itt a Rolling Grill Cirkuszban minőségi alapanyagból, profi eszközökkel, de büfé stílusban készítjük az ételeket, papírtálcára tálalunk – egy strandon vagyunk, végtére is. Nemrég jött egy család, szinte mindent végig kóstoltak a porchettától a grillkolbászokon át a sült csirkéig, aztán a végén visszajöttek a pulthoz és azt mondták: ez csalás!  Megijedtem, azt hittem nem ízlett nekik az étel. De sietve tették hozzá, hogy csak arra gondoltak, hogy ezek a fogások egy első osztályú étteremben is megállnák a helyüket. Másra számítottak, amikor egy balatoni büfébe jöttek ebédelni. Az ilyen visszajelzések olyanok nekem, mint az üzemanyag.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!