Gyors falatok-váratlan vendégeknek
Váratlan vendégek érkeznek, vagy csak reggel tudta meg? Semmi pánik, segítünk néhány gyors falat elkészítésével. Az obligát ropi, sós mogyoró, készen kapható hasék és egyéb „nagyüzemi” készítmény helyett íme néhány tipp, ami előre elkészíthető, könnyen tálalható, és van amihez kés-villa sem kell, elég a kistányér.
Elkészítés: A leveles tésztát a vendégvárás előtti napon kivesszük a mélyhűtőböl, s a normál hűtőben hagyjuk kiengedni. Készítéskor kivesszük a hütőből, belisztezzük a deszkát, s kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Keskeny (kb. 1,5 -2 cmes) csíkokat vágunk a tésztából, s ferdén beletekerjük a virsliket, hogy kis rések maradjanak közte. Tepsibe rendezzük, tetejét megkenjük a felvert tojással. Csak akkor tesszük be a forró (200- fokos) sütőbe, amikor a vendégek megérkeztek. Mire szép aranybarna a tészta, már meg is sült és tálalhatjuk. Simán mustárt, ketchup-öt, majonézes tormát kínálhatunk hozzá.
Tipp: Ha cifrázni akarjuk, akkor a virslikbe hosszában vágjunk egy rést, tegyünk bele keskeny sajt szeletkéket, s úgy göngyöljük be a tésztába.
4.) Kókuszos, csokis csemege
Hozzávalók: piskóta tortalap, mindenféle, töltetlen, maradék csokoládé, vagy táblás főzőcsokoládé, kókusz reszelék.
Elkészítés:
a.) a piskóta tortalapé:
6 tojás szétválasztunk, külön tálba a fehérjét, külön a sárgáját. A sárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverünk, a fehérjét géppel kemény habbá verjük. Majd óvatosan, fokozatosan, fakánnal forgatva (nem keverve) hozzáadjuk a fehérje habot és 6 evőkanál lisztet a cukros sárgájához. Kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, s előmelegített (180 fokos) sütőbe dugjuk. Sütési idő 40 perc, s közben a sütőt nem szabad kinyitni, mert a piskóta összeesik! Amikor kész, kivesszük, s hagyjuk kihűlni. (Ne ijedjünk meg, hűlés közben veszít a magasságából, de belül laza marad).
Kifordítjuk a tepsiből egy deszkára, s kis hasábokat ( kb. 4×6 cm) vágunk belőle.
b.) a süti készítése:
A csokoládét egy lábasba daraboljuk, gyenge tűzön felolvasztjuk, egy kevés tejjel hígítjuk, hogy sűrű tejföl állagú legyen. A piskóta hasábokat alaposan megforgatjuk a csokiban, majd a kókusz reszelékben, s tálra rendezzük. Ha a csokoládé kezd megdermedni, melegítsük újra.
Tipp: Ha nincs idegünk a piskóta lap elkészítéséhez, készet is vehetünk, azt azonban előbb vágjuk félbe, mert túl magas. Akár egy nappal korábban is elkészíthetjük, mert a csoki borítás nem engedi kiszáradni. Csak jól dugjuk el a család elől, mert olyan finom, hogy megeszik, mielőtt a vendégek jönnek!
Hozzászólás zárolva.