Facebook hozzászólás
256

Gyorsan valami finomat!

Hányszor vágyik az ember – még az is, aki nem édesszájú – valami kis finomságra, meg hát a gyerekekre is sokszor váratlanul rátör, hogy gyorsan kapjanak valami desszertfélét. A sült alma tejberizzsel kiválóan alkalmas arra, hogy az ilyen hirtelen jött kívánságokat viszonylag hamar teljesítsük. Ráadásul igen hétköznapi dolgok kellenek hozzá, hiszen az alma télen-nyáron mindennapi gyümölcs, egy kis tej meg rizs pedig biztos, hogy akad otthon. Íme tehát a sült alma tejberizzsel receptje. Különlegességét nem az elkészítés bonyolultsága adja – merthogy rettentő könnyű megcsinálni –, hanem a kétféle étel párosítása.

Fotó: Fényes Gábor

Hozzávalók:

40 deka hosszú szemű rizs,
1 liter tej,
4 deka vaj,
15 deka cukor és még egy kevés a szóráshoz,
6 nagy alma,
fél teáskanál őrölt fahéj,
fél liter hideg víz,
kevés citromlé.

A sütőt 200 fokosra előmelegítjük. A rizst egy lábosban vajon üvegesre pároljuk, majd felöntjük a tejjel, és fedő alatt 10-15 perc alatt puhára főzzük. Pár perc pihentetés után hozzászórhatjuk a cukrot is.

Közben az almák tetejét levágjuk úgy, hogy a „kalapok” épek maradjanak. A magházat eltávolítjuk. A vízből, citromléből és cukorból limonádét keverünk, és az almákat egyesével kívül-belül megfürdetjük benne.

Kivajazunk egy nagyobb tűzálló tálat, az almákat egymás mellé a kalapjukkal együtt a tálra tesszük. Amikor a sütő a kívánt hőfokot elérte, rálocsoljuk a citromos, cukros levett, és a tálat a sütőbe téve az almákat puhára pároljuk.

Ezután a kész almákat megtöltjük a tejberizzsel, fahéjat szórunk, visszatesszük a kalapjukat, és cukorral megszórva a sütőbe visszatolva megpirítjuk.

Forrás: Demcsák Zsuzsa Konyha, tündérek című receptes könyve

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!