Facebook hozzászólás
116

Három isteni finom tésztadesszert főtt tésztából!

Azt régóta tudjuk, hogy a tészta nagyon sokoldalú, de hogy főtt tésztából csináljunk desszertet, valljuk be, ilyen csak ritkán jut eszünkbe.  

A tészta kiváló alapanyaga rengeteg finom süteménynek, ráadásul rendkívül egészséges, gyorsan felszívódó tápanyagok közé tartozik, s bizonyítottan jó hatással van a kedélyállapotunkra is. Lehet, hogy az elkészítésük kissé hosszadalmasabb, mint egy egyszerű tiramisué, de higgyék el, megéri fáradságot.

Tehát, akkor mindent bele, íme három recept, amely télen-nyáron finom desszert készíthető. A vállalkozó szelleműek rögtön bele is vághatnak:

 A HAGYOMÁNYOS – Túrós aszalt barackos rétes

Hozzávalók:

80 g Gyermelyi négytojásos fodrosmetélt, 500 g áttört túró, 2 db tojás, 120 g cukor, 50 g aszalt barack, 1 tasak vaníliás cukor, porcukor a szóráshoz, 2 evőkanál olaj, 1 csomag réteslap

A mártáshoz: 6 evőkanál baracklekvár, barackpálinka

A tojás sárgáját kikeverjük a cukor felével, vaníliás cukorral, beletesszük a túrót és az apróra vágott aszalt barackot. Összekeverjük, és a maradék cukorral felvert kemény tojáshabbal lazítjuk. A végén belekeverjük a tésztát. Kiterített, olajozott réteslapba tekerjük,és 180-200 fokon készre sütjük. Az öntethez kikeverjük a lekvárt vízzel, hogy megfelelő sűrűségű legyen, majd felforraljuk, és beleöntjük a pálinkát. A felszeletelt, porcukrozott rétes mellé tálaljuk.

AZ ÖTLETES – Diós rövidmetélttel töltött alma

Hozzávalók:

100 g Gyermelyi négytojásos rövidmetélt, 4 db alma, 6 evőkanál dió, 1 evőkanál baracklekvár, 2 db tojás, 4 evőkanál cukor, 1 db citrom, 1 tasak vaníliás cukor, rum

A mártáshoz: 2 evőkanál cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 3 dl tej, 1 tasak vaníliás krémpor

A megmosott almák tetejét levágjuk, az almákat kivájjuk, és 200 fokos sütőben 3-4 percig elősütjük. A tojásokat szétválasztjuk, és sárgájukat kikeverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, pici rummal, majd belekeverjük a darált diót és a főtt tésztát. Az elősütött almákba beletesszük a lekvárt, majd a tésztás tölteléket, és a sütőbe visszatéve 10-15 percig sütjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral és habzsákból kinyomva díszítjük vele a töltött almákat.  Felmelegítjük a sütőt 250-300 fokra, és megsütjük a habot az alma tetején. Fahéjas öntettel tálaljuk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!