Facebook hozzászólás
607

Házi túrós rétes

Akár a délutáni kávé vagy tea mellé, akár kedves vendégeinknek kínáljuk, ezekkel az ínycsiklandó rétesekkel biztos sikert arathatunk. Ha a tészta házi elkészítéséhez nincs elég időnk, mirelit leveles tésztát vagy réteslapot is használhatunk.

Hozzávalók: (kb. 16-20 darabhoz)

12 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg liszt, csipetnyi só, 4 tojás sárgája, 2 egész tojás, 75 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál sárgabaracklikőr, vagy rum, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dkg étkezési búzakeményítő, 10 dkg zsemlemorzsa, 1-2 evőkanál porcukor.

Elkészítés:

Tészta: 2 dkg vajat megolvasztunk. A lisztet a sóval, nagyobb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Beleteszünk 2 tojás sárgáját és beleöntjük az olvasztott vajat. Középről kezdve, robotgéppel összekeverjük, közben lassan hozzáöntünk 1/8 dl langyos vizet. Addig keverjük, amíg a tészta a tál oldaláról egy darabban elválik. Kézzel tovább gyúrjuk, közben időnként a gyúródeszkához csapkodjuk, hogy selymesen puha legyen. Cipót formálunk belőle, majd forró vízzel kiöblített tállal leborítjuk, és 1 órán át pihentetjük.

Töltelék: A túrót szétnyomkodjuk (ha házi készítésű, akkor szitán át lecsepegtetjük). A mazsolát a likőrbe vagy a rumba áztatjuk,. A cukrot 3 dkg puha vajjal, az egész tojások sárgájával, és a citrom reszelt héjával sűrű krémmé keverjük. Hozzáadjuk atúrót, a mazsolát és a keményítőt. Jól összekeverjük, majd belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. A maradék vajat megolvasztjuk és kihűtjük.

A tésztát liszttel meghintett nagyméretű konyharuhán, vagy abroszon 55×70 cm-es vékony lappá nyújtjuk és lisztezett kézzel kihúzzuk. Kevés vajjal megkenjük, majd körben 4 cm-es sávot kihagyva meghintjük zsemlemorzsával. A tölteléket a réteslap felére simítjuk, de az üres sávot kihagyjuk. A konyharuha segítségével a tésztát a keskenyebbik oldalánál fogva, a töltelékkel megkent felétől kezdve óvatosan feltekerjük, és sütőpapírral kibélelt tepsire csúsztatjuk úgy, hogy a hosszanti, üres széle alulra kerüljön. A végeket a rétes alá hajtjuk.

A rétest megkenjük vajjal, majd előmelegített sütőben 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) 30-40 percig sütjük. Közben egyszer-kétszer megkenjük a maradék vajjal. A sütési idő vége felé a tetejét sütőpapírral betakarjuk, hogy meg ne égjen. Éles késsel felszeleteljük, porcukorral meghintjük, és melegen tálaljuk.

Tipp: A hagyományos házi rétestészta sikeréhez fontos, hogy az átszitált liszt finom és száraz, a vaj pedig kemény, édes és zsíros legyen. Ellenkező esetben rétesünk szakadozni fog.

A rétestésztát mindig hideg kézzel nyújtjuk!

Idő: másfél óra,( darabonként 270 kalóriát tartalmaz)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!