Hétvégére: Aranysárga tyúkleves királynő módra
Ez az Aranysárga tyúkleves királynő módra, nem egy hétköznapi húsleves. A hozzávalók sem mindennap kerülnek a család asztalára, sem a húslevesbe. Megérdemli az ünnepi alkalmakat, király..-női.
Aranysárga tyúkleves királynő módra
Elkészítési idő: 150 perc
Energiatartalom: 1 adag: 500 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
– ízlés szerint só
– 8 dkg rizs
– 3 dkg vaj
– 1 db fehérrépa
– 2 db sárgarépa
– 1/2 kg borjúgerinc
– 30 dkg ökör farok
– 1 db konyhakész tyúk
– ízlés szerint őrölt bors
A tisztított, kizsigerelt, konyhakészre előkészített tyúkot nagy levesesfazékba teszem a marhafartővel és a tisztított borjúlábbal együtt, és kb. 3,5 liter vízben, fedő alatt, lassú tűzön gyöngyöztetve, a megtisztított, fölszeletelt leveszöldséggel puhára főzöm.
Ha minden megpuhult, a leszűrt leves egy részével megpárolok 7-8 dkg tisztított rizst. A tyúkról először lefejtem a bőrét – ezt nem használom fel –, majd a csontokról a húst. A lefejtett húst apróra vagdalom, és kockázott vajat adok hozzá. Összekeverem a jól megpárolt rizzsel, húsdarálón átdarálom, majd egy kevés leves hozzáadásával szűrőszitán áttöröm.
A leszűrt levessel föleresztem, ha kell, sózom, borsozom, s rövid időre visszateszem.
A levest általában pirított zsemlekockával vagy apró zsemlegombóccal tálalom. A marhahúst és borjúlábat
a főtt zöldségekkel külön kínálom, ecetes tormát vagy paradicsommártást adok hozzá.
Jó Étvágyat!
forrás: www.videkize.hu
Hozzászólás zárolva.