Húst-hússal receptek
Töltött oldalas, kapros sertésborda, mustáros aprópecsenye, gombás húspástétom, szilvalekváros hájas párnácskák, sajtos-hagymás májszeletek – ki tud ennek ellenállni?
ELKÉSZÍTÉSE: a finomra vágott hagymát és a felszeletelt gombát a zsiradékon megpároljuk, majd az ujjnyi csíkokra vágott húst hozzáadjuk. Rászórjuk a fűszereket, és állandóan kevergetve erős lángon 5-7 percig pirítjuk. A húst kiszedjük, zsírját felöntjük a borral behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Végül hozzáadunk egy kis mustárt, és sűrűsödésig főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Gombás húspástétom HOZZÁVALÓK: 20 deka füstölt szalonna, 1 kiló szín sertéslapocka vagy comb, 25 deka sertésmáj, 15 deka rókagomba vagy vargánya, 10 deka vaj, 1 fej finomra vágott vöröshagyma, őrölt bors, pici szegfűszeg, só.
ELKÉSZÍTÉSE: a combot és a májat puhára főzzük, hozzáadjuk az apróra vágott és kisütött szalonnát, a szalonnazsiradékon megfuttatott hagymát, és a megdinsztelt erdei gombát. A masszát legalább kétszer átdaráljuk, a borssal, szegfűszeggel és a sóval alaposan összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk a vajat, mellyel jól kikeverjük, és edénybe téve kihűtjük.
Szilvalekváros hájas párnácskák
HOZZÁVALÓK: 30 deka darált háj, 60 deka finomliszt, 25 deka szilvalekvár, 1 egész tojás, 15 deka cukor, csipet só, szükség szerint víz, a kenéshez 1 tojás. ELKÉSZÍTÉSE: a hozzávalókat összedolgozzuk, majd a tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Éles késsel négyzeteket vágunk belőle, melyeket megtöltünk szilvalekvárral, majd egyik szárukat áthajtjuk: így háromszög alakú párnácskákat kapunk. Tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük tojással és előmelegített sütőben készre sütjük.
Sajtos-hagymás májszeletek
HOZZÁVALÓK: 60 deka sertésmáj, 10 deka reszelt eidami sajt, 5 deka vaj, 1 deci tej, 2 tojássárgája, 1,5 deci tejszín, 3 evőkanál liszt, 2 szál újhagyma, csipetnyi őrölt szerecsendió és fehérbors, só, olaj a sütéshez.
ELKÉSZÍTÉSE: a megmosott, szárazra törölt májat vékonyan felszeleteljük, majd lisztben mindegyiket megforgatjuk. A szeleteket forró olajban hirtelen megsütjük mindkét oldalukon, majd sütőtálba rakjuk. A vajjal, a maradék liszttel és a tejjel sűrű mártást készítünk, s bereszeljük a sajtot, a felaprózott újhagymákat, valamint a tojássárgákat és a tejszínt. Ízlés szerint fűszerezzük, sózzuk, majd a serpenyőben lévő májszeletekre öntjük. mintegy 5 percre forró sütőbe tesszük, és összesütjük. Vajas burgonyapürével és friss zöldsalátával tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.