Így főzd meg a lencselevest!
Régen úgy tartották, hogy mindenféle nyavalyát okoz, és alávaló étel. Ma már tudjuk, hogy az újévkor fogyasztott lencse, biztos szerencsét és szépséget is hoz…!
A régi filozófusok nagyon szerették a lencsét, különösen a sztoikusok, akik állítólag a bölcs ember dolgait röviden így foglalták össze: " Mindent jól cselekedni, és a lencsét okosan elkészíteni." Velük ellentétben Julius Alexandrinus, II. Maximilianus császár udvari fődoktora a lencsét a konyháról egészen eltiltja, mert felettébb ártalmasnak tekinti. Azt állítja, hogy ismert olyan embert, aki sokáig lencsét evett és ettől nyavalyatörős lett. A görögök között is alávaló étel volt, noha a filozófusok lencsével éltek. Ennek oka azonban nem a lencse jósága volt, hanem az, hogy mivel a tanulásra adták fejüket, nemigen volt lehetőségük drága eledelre. Másrészt úgy tartották, hogy ennek fogyasztása az embert csendesebb, nyugodtabb, szelídebb elméjűvé teszi. A rómaiak "torba való" éteknek nevezték, míg Galénus a lencse első levét gyomorbajokra, továbbá himlő és orbánc ellen ajánlotta.
A mai bölcsek azt tartják, hogy az újév napján elfogyasztott lencse megszépít, no meg gazdaggá tesz.
De lehet, hogy egyszerűen csak finom! Most két lencse recepttel kívánunk szerencsét és jó étvágyat!
Fűszeres lencsekrém-leves
Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg lencse,1,5 liter húsleves(leveskockából is), 30 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 30 dkg vegyes zöldség, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 4-6 szem feketebors, 30 dkg füstölt tarja, 5 dkg vaj, vagy olaj, a tálaláshoz 2 zsemle.
Elkészítés: Az átválogatott lencsét, a főzést megelőző este hideg vízbe áztatjuk, másnap leöblítjük és a húslevesben puhára főzzük, még melegen áttörjük. A szalonnát apró kockára vágjuk, serpenyőben zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, és üvegesre pároljuk.
A felszeletelt leveszöldséget és az apróra vágott fokhagymát beletesszük. A babérlevelet és a borsot teatojásba tesszük és beleengedjük. Saját levében kb.negyed óráig pároljuk. Hozzáadjuk a füstölt húst, néhány percnyi pirítás után felöntjük a maradék levessel, és lassú tűzön egészen puhára főzzük. A húst a levesből kivéve apró kockákra vágjuk, és a zöldséget az egész levével összeturmixoljuk és a lencsepüréhez adjuk. Beletesszük a húst, sóval, borssal utána ízesítjük, és néhány percig összeforraljuk. Forrón, pirított zsemlekockával kínáljuk.
Hozzászólás zárolva.