Facebook hozzászólás
686

Így készül a svédek különleges és elmaradhatatlan édessége a karácsonyi tejberizs

A karácsony elmaradhatatlan édessége egy nagyon egyszerű desszert Svédországban, a Tomtegröt, amely nem más, mint egy krémesre főzött fahéjas, mandulás tejberizs, amellyel a karácsonyi manót, Jultomtét kell 25-én reggel fogadni.

December 25-én szokás a svédeknél a karácsonyi tejberizs, ami mellé egy érdekes babona is kapcsolódik. De mi kerül még a svédeknél az asztalra?

A „Julbord”, azaz karácsonyi svédasztal gazdag kínálatában főszerepet játszik az ízletes karácsonyi sonka, sok hal, úgy mint lazac vagy hering, gazdag rakott étkek, vöröskáposzta és kelbimbó salátavariációk.

A karácsony elmaradhatatlan édessége egy nagyon egyszerű desszert, a Tomtegröt, amely nem más, mint egy krémesre főzött fahéjas, mandulás tejberizs, amellyel a karácsonyi manót, Jultomtét kell 25-én reggel fogadni.

Karácsonyi tejberizs (Tomtegröt)

Karácsonyi tejberizs
Karácsonyi tejberizs

Hozzávalók:

  • 1 ,5 pohár kerekszemű rizs
  • 3 pohár víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 0,7 l tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 tasak vaníliás pudingpor (ízlés szerint)
  • fahéj, vanília, cukor, mandula, cseresznyeszósz (ízlés szerint)

Egy edényben vizet forralunk, ebbe adagoljuk a rizst, picit megsózzuk és hozzáadunk egy kanál vajat. Ha felforrt, hozzáöntjük a tejet is és nagyjából 30 perc alatt készre főzzük. Egy tasak vaníliás pudingport is adhatunk hozzá, bizonyos vélemények szerint ettől lesz igazán selymes és krémes. Tetszés szerint ízesíthetjük cukorral, vaníliával, fahéjjal, mandulával, vagy éppen egy kis cseresznyeszósszal.

Egy különleges babona is társul a tejberizs mellé

Egyes szokások szerint 1-1 szem egész mandulát is rejtenek a tálba, és aki megtalálja, annak a következő időszakban szerencséje lesz.

Ezt is készítsd el: 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!