Facebook hozzászólás
595

Tippek az egészséges karácsonyi étkezéshez 

Karácsonykor sem kell lemondani az egészségről. Ezek a hasznos tanácsok segítenek, hogy az ünnepek alatt is oda tudj figyelni az alakodra.

A karácsonyi időszakról elsőre nem az egészséges táplálkozás jut az eszünkbe. Az ünnepek alatt gyakran előfordul, hogy a sok finom falatnak köszönhetően túl esszük magunkat. Ilyenkor nehezebb a mértéktartás, és a cukorban, szénhidrátban és zsírban gazdag ételek nem csupán a plusz kilóknak kedveznek, de az emésztőrendszerünkre is extra terhet rónak. Ha az ünnepi időszak alatt is szeretnél odafigyelni az alakodra, érdemes követni az alábbiakat – szakértő tippjeivel.

Csak néhány apróságra kell ahhoz odafigyelni, hogy ne kísérje bűntudat a meghitt pillanatokat és a közös családi lakomákat. Ugyanis nincsen tiltott étel vagy élelmiszer, a magyaros, ünnepi fogások is gond nélkül beépíthetőek az egészséges étkezésbe. A kulcs ebben az esetben is a mértékletesség és a jól megválasztott alapanyagok használata.

Használjunk egészséges hozzávalókat

Igyekezzünk a karácsonyi fogások alapanyagait soványabb húsokból megválasztani. Ilyen például pulyka-, vagy csirkemellből és – combból, vadhúsokból, sertéscombból vagy sertéskarajból készült ételek.  Minden esetben törekedjünk arra, hogy a látható zsiradékokat is eltávolítsuk. Így sokkal kevesebb felesleges energiát viszünk be a szervezetünkbe, és egy jobb összetételű ételt kapunk, mint ha szalonnával tűzdelt vagy bő zsírban sült húsokat fogyasztanánk. Az ételek sűrítéséhez is érdemes alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékekeket választani, és bátran próbáljuk ki a sütemények esetében is a teljes kiőrlésű liszteket.

Ne feledkezzünk meg az ételek arányairól sem! Felezzük el gondolatban a tányérunkat, és az egyik oldalára kerüljön mindenféle zöldség – akár párolt, sült vagy nyers formában -, a másik felére pedig jöhet egy magasabb szénhidráttartalmú köret és egy finom sült hús.

karácsonyi
A karácsonyi lakomázások lehetnek egészségesek is (Foto: Pexels.com)

Fő a mértékletesség

Élvezzük ki az ételek ízét, rágjuk meg alaposan a falatokat. Így hagyhatunk kellő időt arra, hogy a test felkészüljön az emésztésre, és a gyomor is időben jelet tudjon küldeni az agynak, hogy eltelítődött. Ha habzsoljuk a finomságokat, könnyen túlehetjük magunkat, és sokkal több kalóriát is bevihetünk a szervezetbe, mint amennyire szükség van.

Az ünnepek alatt is javasolt a rendszeres, napi ötszöri étkezés, de egy-egy kis szelet süti vagy a szaloncukor nassolása is étkezésnek számít, ezt ne felejtsük el. Lefekvés előtt pedig 2-3 órával már ne étkezzünk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!