Facebook hozzászólás
174

Ilyenkor legfinomabb a spárga! -receptekkel

Május a spárga szezonja. A spárgát előkelő, ínyenc ételnek tartják. Ez az ízletes zöldségféle igazán csak ilyenkor finom. Használjuk, s készítsünk legalább előételt belőle. 

A spárgát előkelő, ínyenc ételnek tartják. Talán azért, mert termesztése – ahhoz, hogy valóban zsenge korában szedjék le – nem könnyű feladat, igen rövid a szezonja (egy ültetést csak kétszer lehet szüretelni), így azután nem is olcsó zöldségféle. De nagyon finom, rendkívül gazdag rostanyagokban, B és C vitaminban. Május az igazi szezonja, Olaszországban és Franciaországban olyan népszerű, hogy ilyenkor nagy spárga lakomákat rendeznek, ahol az előételtől a főételen át a desszertig mindenhez ezt a növényt használják. Rengeteg receptet lehet találni francia és olasz gasztronómiai portálokon, melyekből én most kettőt választottam ki, előételként, vagy köretként is elkészíthető.

1.) Pármai spárga

Hozzávalók:

80 dkg spárga

15 dkg vaj

5 dkg parmezán sajt

só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A legkényesebb feladat a spárga megtisztítása, hogy elkészítés után ne legyen szálkás. Általában arasznyi hosszúságú hajtásokat árulnak, melyeknek töve már kemény, fás. Ezt le kell vágni, legalább 3-4 centit. Majd legjobb, ha félbe vágjuk a spárgaszálokat, és külön megtisztítjuk az alsó részt, és külön a felsőt. Az alsó részt addig kell hámozni, amíg, kemény, szálas "héjat tudunk róla lehántani. (legjobb a krumplitisztító eszköz a spárga tisztítására!) A felső rész általában zsengébb, azt csak kevéssé kell meghámozni.

Ha megtisztítottuk akkor bő vízben kell feltenni főzni, kissé megsózva, forrástól számítva kb. 10 percig kell főzni.

Ha megfőtt, jól lecsepegtetjük, esetleg papírkéztörlővel is leitathatjuk róla a vizet.

Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, s amikor habosodni kezd, beletesszük, és jól megforgatjuk benne a spárgát. Ezután egy jénai tálba rendezzük a spárgát, kissé megsózzuk, megborsozzuk, és egyenletesen megszórjuk a parmezán sajttal. Grillsütőbe tesszük, s amikor a sajt ráolvadt, és pirulni kezd, már kész is.

2.) Francia spárga saláta

Hozzávalók:

50 dkg zöld spárga

1 pohár tejföl

3 paradicsom

4 esectes uborka





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!