Facebook hozzászólás
296

Isteni csokoládés sütemények – gyorsan, egyszerűen

A csokoládé évezredek óta a desszertek királynője. Nemcsak önmagában fejedelmi édesség, de sütemények pompás alkotóeleme vagy akár ékessége is. Tésztába keverve meleg barna színt s bársonyosan finom, kesernyést ízt ad, töltelékként, külső bevonóként meg nemcsak finom, szép is. A fogyasztásakor felszabaduló „boldogsághormon” hatása pedig már – stílszerűen – csak „hab a tortán”.

Nem ünneprontásként: a csokit is csak mértékkel élvezzük. Mert a túlhajtott nassolás bizony pluszkilókban mutatkozik meg.

Csokoládékrém készítésekor a csokit soha ne közvetlenül a láng fölött olvasszuk, az edényt mindig tegyük vízgőz fölé. És ne is melegítsük túl, mert becsomósodhat, vagy túlzottan besűrűsödhet. Ha ez mégis bekövetkezik, pici tejszínnel, olajjal hígabbra keverhetjük.

Az olvasztásra használt edény legyen teljesen száraz, és sose fedjük le a művelet során, mert a fedő alatt kicsapódhat a víz, és ez tönkreteszi a csokoládét.

Ha azt akarjuk, hogy szép fényes legyen a tortamáz, 1-2 kávéskanál olajat cseppentsünk a már megolvadt masszába. Arra viszont számítani kell, hogy az olajtól lassabban dermed meg.

 RECEPTEK: CSOKOLÁDÉTORTÁK

  Francia csokoládétorta Hozzávalók: 3 tojás és 3 tojássárgája, 15 deka cukor, 1 üveg lecsöpögtetett meggybefőtt és a leve, 1 vaníliarúd, 1 zacskó vaníliás cukor, 15 deka liszt, 8 deka étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 30 deka étcsokoládé, 10 deka fehércsokoládé, 2,5 deci tejszín.

Elkészítése: a 3 tojás fehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját. Beletesszük az 5 deka keményítővel, sütőporral jól összevegyített lisztet, majd 5 deka reszelt étcsokoládét adunk hozzá, és finoman összekeverjük. A masszát kerek tortaformába tesszük, előmelegített sütőben megsütjük. Amíg hűl, a 3 deka keményítőt 2-3 evőkanálnyi meggylében elkeverjük, majd ezzel a felforralt maradék meggylevet besűrűsítjük, hozzáadjuk a meggyszemeket, és lehűtjük. A kisült tésztát három lapba vágjuk, majd visszatéve a formába az alsó lapot, megkenjük a meggyszósszal. Ráhelyezve a második lapot 20 percre hűtőbe tesszük. A 25 deka étcsokoládét vízfürdő fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a 3 tojássárgáját, és pici cukorral édesítjük. A tejszínt a vaníliavelővel kemény habbá verjük, és a csokoládéhoz keverjük, mintegy 20 percre hűtőben tesszük. Kivéve onnan a felével megkenjük a második tortalap tetejét, befedjük a harmadik lappal, majd ezt befedjük a maradék krémmel. Két-három órára hűtőbe tesszük. Végül a felolvasztott, majd megdermesztett fehér csokoládéból forgácsokat "faragunk", s ezzel díszítjük a tortát.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!