Isteni csokoládés sütemények – gyorsan, egyszerűen
A csokoládé évezredek óta a desszertek királynője. Nemcsak önmagában fejedelmi édesség, de sütemények pompás alkotóeleme vagy akár ékessége is. Tésztába keverve meleg barna színt s bársonyosan finom, kesernyést ízt ad, töltelékként, külső bevonóként meg nemcsak finom, szép is. A fogyasztásakor felszabaduló „boldogsághormon” hatása pedig már – stílszerűen – csak „hab a tortán”.
Csokoládétorta datolyával Hozzávalók: 10 deka étcsokoládé, 10 deka vaj, 10 deka kétszersült, 10 deka cukor, 25 deka datolya, 20 deka mandula, 6 darab tojás, 1 zacskó sütőpor, 1 zacskó cukrozott narancshéj, 20 deka tortabevonó, 1 kanál liszt.
Elkészítése: a kétszersültet és a mandulát finomra ledaráljuk, összekeverjük, és hozzáadjuk a sütőport. A csokoládét finomra lereszeljük. A datolyát (néhány, a torta díszítéséhez félretett szem kivételével) apróra vágjuk, majd a lisztben megforgatjuk. A vajat a cukrozott narancshéjjal és a cukorral habosra keverjük, és egyenként hozzáadjuk a hat tojás sárgáját. Végül összekeverjük a finomra őrölt kétszersült-mandula eleggyel. A tojásfehérjét kemény habbá verve, a datolyával és a csokoládéval felváltva, a tésztához adjuk. Vajjal kikent, morzsával meghintett tortaformában, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Ha kihűlt, a tortabevonóval bevonjuk, tetejét néhány datolyával díszítjük.
Narancsos csokoládétorta Hozzávalók: 25 deka keserűcsokoládé, 6 tojás, 15 deka cukor, 15 deka liszt, 15 deka vaj, 15 deka cukrozott narancshéj, fél deci narancslikőr.
Elkészítése: daraboljuk fel a cukrozott narancshéjat, és áztassuk be a likőrbe. Olvasszuk fel vízgőz fölött a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, és keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a cukorral felvert tojások sárgáját. A tojások fehérjét verjük habbá, és óvatosan keverjük a masszába. Szitáljuk bele a lisztet, majd óvatosan elkeverve öntsük kivajazott tortaformába, szórjuk meg a narancsdarabkákkal, és közepes sütőben süssük 30-35 percig.
Diós-fahéjas csokoládétorta
Hozzávalók: 25 deka liszt, 30 deka porcukor, 7 tojás, 6 deci tej, 1,5 deci tejszín, 1 csomag sütőpor, 1 deka őrölt fahéj, 15 deka durvára tört és 15 deka finomra őrölt pirított dió, 20 deka étcsokoládé, 1 csomag főzni való vaníliás pudingpor, fél deci rum, 1 kávéskanál olaj, 2 deka zselatinpor, 10 szép dióbél.
Elkészítése: 5 tojás sárgáját 20 deka cukorral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral jól elkevert lisztet, 2 deci tejet, a fahéjat, a rum felét, és jól összedolgozzuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, 5 deka étcsokoládét lereszelünk, amelyet a pörkölt dióval együtt lassan a tésztához keverünk. Rövid pihentetés után a tésztát vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük, és kisütjük. A krémhez a 4 deci tejben sűrű krémmé főzzük a pudingport, majd hozzáadjuk a 2 tojást és a darált diót, a maradék rummal ízesítjük, a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a diókrémhez, végül a feloldott zselatint belecsorgatjuk. A tortalapot három korongra vágjuk, kettőt megkenünk a krémmel, majd egymásra rakjuk őket. Tetejét és oldalát megkenjük vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéval (amelybe belekeverjük az 1 kávéskanál olajat), majd a tetejét félig olvasztott csokoládéba mártott diószemekkel díszítjük.
Hozzászólás zárolva.