Isteni padlizsánkrém és más izgalmas zöldségesek
Számos finomságot készíthetünk percek alatt ebből az egészséges és „szexi” zöldségféléből. Egyszerű szendvicskrém és sokféle rakottas alkotható belőle egy kis fantáziával.
Sajtos rakott padlizsán
Hozzávalók: 2-3 szép padlizsán, a sütéshez olaj, 5-7 deka vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1-1,5 dl tej, 2 dl tejföl, 10-15 deka reszelt sajt, 1 tojássárgája (elhagyható), só, ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés: A meghámozott padlizsánt (műanyag, vagy rozsdamentes acélkéssel hámozzuk, különben megkeseredik) felkarikázzuk, és olajban kisütjük. Ha van mikrónk és kicsit kalória szegényebben szeretnénk elkészíteni, rétegezzük olyan tálba a padlizsánkarikákat, aminek van fedele.
Minden réteget kenjünk meg vékonyan olajjal, majd zárjuk le a tálat vagy fedjük le mikró fóliával. Pároljuk "lottyadásig" a padlizsánt. Közben készítsünk besamelt a lisztből és a tejből, vegyük le a tűzről és keverjük bele a tejfölt, a sajt felét és a tojássárgáját. Ízesítsük fűszerekkel, de fűszerek nélkül, kicsit megsózva is készíthető. Rétegezzük ezzel a mártással a sült/párolt padlizsán karikákat, felülre is mártás kerüljön, majd szórjuk a tetejére a maradék sajtot és sütőben süssük pirosra a tetejét.
Padlizsánkrém – ahogy én szeretem
Ezt a krémet sokan, sokféleképpen készítik, én egy szakács ismerősömtől tanultam. Azóta a család és a vendégek kedvence lett. Kitűnő reggeli és vacsora – néhány szelet pirítósra kenve.
Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán, 2 cs (150 gr) mozzarella krémsajt, majonéz, olaj, fokhagyma, petrezselyem, fehérbors, mustár, só, 4 db friss paradicsom.
Elkészítés: A padlizsánokat alaposan megmossuk, majd (héjastól) kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és enyhén besózzuk. Egy kevés olajon, lassan mindkét oldalán aranysárgára átsütjük, hogy megpuhuljon.
Néhány darabra elvágjuk, majd egy turmix gépbe tesszük. (vagy egyéb keverő technikát alkalmazunk)
Hozzáadjuk a 2 csomag 150 g-os mozzarellát, 4 evőkanál majonézt, 1 evőkanál mustárt, 1 kávéskanál fehérborsot, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 2 evőkanál olíva olajat, és egy kis csokor felaprított friss petrezselymet.(Esetleg még egy kevés sót, de vigyázat, mert a zöldséget sütés előtt már besóztuk!)
Hozzászólás zárolva.