Karácsonyi ajánlatunk: Báránysült flambírozott szőlővel
Miért ezt ajánljuk? Mert a bárány nem nehéz étel, de különlegesen finom és a mellé kínált szőlő pedig nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is.
A szőlő, bár itt, Magyarországon akár hétköznapinak is mondhatnánk, különleges és zamatos gyümölcs, s annyira megszoktuk, hogy sok jó tulajdonságával sokan talán nincsenek is tisztában. A szőlő ugyanis vértisztító és idegerősítő, remek izomregeneráló, emellett a különböző gyulladásos betegségek ellen is ajánlott, sőt vérszegényeknek is javallják. Jótékony hatással van a vesére – gátolja a vese és a hólyag kövesedését –, a májra és a szervezet anyagcseréjére is. Májbetegségek esetén a fehér vagy zöldes színű, míg a hurutokra a fekete és kék szőlők a leghatásosabbak.
A kék szőlő héjáról a legfrissebb kutatások kimutatták, hogy rákellenes hatású anyagot is tartalmaz. A piros szőlő magja erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást, csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés veszélyét, így ajánlott például visszértágulatban, érszűkületben, magas vérnyomásban szenvedőknek.
A szőlő többek között a betegségek megelőzését segítő A- és C-, a fáradt idegeket javító B1-, B2-, valamint E-vitamint tartalmaz, emellett olyan létfontosságú nyomelemeket, mint a kálium, a kalcium, a jód, a magnézium, a vas és a foszfor. Mindezek miatt kedvező hatással van a bőrre is, így számos kozmetikum egyik alapanyaga. Szénhidrát szőlőcukor formájában található benne, amit a szervezet közvetlenül energiává tud alakítani. Azt azonban nem árt tudni, hogy a szőlő igazi energiabomba – 100 deka energiatartalma 69 kilokalória, 288 kilojoule –, így hizlal is.
Hozzászólás zárolva.