Keverj magadnak felforrósító puncsokat!
Ki ne vágyna a hideg téli napokon egy tüzes italra, ami átmelegíti a testet, és édes-gyümölcsös-fűszeres zamatával meghitt hangulatba hozza a lelket!?
Nem is gondolná milyen egyszerű elkészíteni és milyen hatásos felkínálni az átfázott vendégeknek, családtagoknak. Csábuljon el, és próbálja ki valamelyik receptünket vagy találjon ki egy saját fantáziadús változatot a rendelkezésére álló összetevőkből! Meggypuncs
4 bögrényi adaghoz:
200 g meggybefőtt
1,5 dl meggylé (a befőtt leve!)
0,5 l fehérbor
50 g cukor
fél teáskanál őrölt fahéj
75 ml rum
Az összetevőket a rum kivételével főzze fel, forrásig. Vegye le a tűzről, adja hozzá a rumot, porciózza bögrékbe és szórja meg egy-egy csipet fahéjjal.
Szőlőpuncs
4 bögrényi adaghoz:
fél liter szőlőlé (dobozos, szűrt)
1 narancs kifacsart leve
0,5 citrom héja + leve
2 evőkanál méz
1.5 dl brandy vagy konyak
ízlés szerint: egy csipet fahéj, őrölt szegfűszeg vagy kardamom
A szőlő-, narancs és citromlevet a lereszelt citromhéj hozzáadásával főzze fel forrásig, közben keverje hozzá a mézet. Amint forrni kezd vegye le a tűzről és adja hozzá a borpárlatot.
Ha szereti a különleges ízeket, adjon hozzá egy csipetnyi fűszert vagy akár mézessütemény-fűszerkeveréket!
Narancsos tea
125 g méz
4 dl fekete tea
1 citrom leve
1 narancs leve
2 dl narancslikőr (lehet más gyümölcs ízesítésű likőr is!)
fél teáskanál fahéj
1 dl tejszínhab
A teát a citrusok levével és mézzel főzze fel forrásig. A puncsot poriózza bögrékbe és tegyen rá egy-egy adag fahéjjal megszórt tejszínhabot.
Ha a likőrt némi szörppel helyettesíti, gyerekek is ihatják!
Gyermekpuncs
4 bögrényi adaghoz:
6 dl fehér szőlőlé
2 evőkanál málnaszörp
1 evőkanál mazsola
1 rúd fahéj
2 szem szegfűszeg
1 csipet gyömbér vagy őrölt kardamom
1 evőkanál citromlé
méz, ízlés szerint
A citromlé kivételével forrásig főzze fel az összetevőket. Szedje ki a darabos fűszereket, adja hozzá a citromlevet és ízesítse mézzel.
A felmelegedés és a jó hangulat garantálva!
Hozzászólás zárolva.