Kókuszos tökkrém
Mióta megjelent a piacokon, minden nap készítünk, és eszünk sütőtököt. A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségre jótékony hatású, köztudottan javítja a szürkületi látást, jó hatással van a májra, az emésztésre, javíthatja, megelőzheti a koszorúér betegségeket. Nemcsak hasznos táplálék, hanem nagyon finom ételeket is tudunk belőle készíteni, akár édességként elkészítve, akár sós köretként megállja a helyét. Gyakori, hogy gluténmentes lisztekből készült sütemények nedvesítő hozzávalójaként találkozunk vele. Mi most egy könnyű, habos, édes, kókuszos édességet készítettünk. A bulkshop.hu legújabb könnyű, mutatós, finom desszertje.
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
2 bögre sült tök
2 dl habbá verhető kókuszkrém
1,5 dl kókusztej
1 kávéskanál agaragar
3-4 evőkanál eritritol / más fehér színű cukor, cukorpótló (több, kevesebb)
1 csipet himalája só
1 kávéskanál vanília
1 mokkáskanál kardamom
1/2 lime leve / 1 nagy facsarásnyi citromlé
1/2 tábla pici tejben olvasztott csokoládé
1 evőkanál apróbbra őrölt kókuszreszelék
Elkészítés:
1. Egy evőkanál kókuszreszeléket őröljünk kissé apróbbra a kávédarálóban, de ne lisztté.
2. Az agaragart keverjük el a kókusztejben. Forraljuk fel és főzzük 1-2 percig lassú tűzön. Tegyük félre hűlni.
3. A tököt, cukorfélét, a fűszereket és a hűlőben lévő agaragart turmixoljuk össze. Legegyszerűbben botmixerrel érdemes, kisebb teljesítményű turmixgépben esetleg elakad a sűrű massza.
4. A habot verjük fel. Egy jól lehűtőtt kókuszkrém felső, kemény rétege jó erre a célra. A felvert hab felét gyengéden keverjük bele a tökkrémbe. A hab másik felét tegyük el a rétegzéshez.
5. A csokoládét kevéske tejben olvasszuk meg.
6. Az olvadt csokoládéban keverjük el a kókuszreszeléket.
7. Az elkészített hozzávalókat rétegezzük dekoratív tálkákba, poharakba. Csoki, hab, tökkrém vagy fordítva.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.