KÜLÖNLEGESSÉG
Köménylikőr a múlt századból
Köménymag és valamilyen tisztaszesz, pálinka még a vészterhes korszakok idején is megtalálható volt a konyhákban. Így aztán nagyanyáink is tudták, mit kell csinálni. Nos, bizonyságul álljon itt nagymamáink tuti kontyalávalója!
Hozzávalók:
- 1/2 liter tiszta szesz vagy pálinka
- 2 dkg köménymag
- késhegynyi ánizsmag megtörve
- 40 dkg cukor
- 2 l víz
Elkészítés:
Gyengén megpirítjuk a köménymagot. Kissé megtörjük, összekeverjük az ánizzsal, és hozzáöntjük a szeszhez vagy pálinkához. Tíznapos áztatás után az alkoholt a köményről leöntjük. Szirupot főzünk a cukorból és a vízből, hagyjuk kihűlni, majd hozzáöntjük a köményes szeszt. Kis – ha van csatos – üvegegekbe szűrjük, és még így is érleljük 5-6 napig. Na, akkor koccinthatunk!
Köménymagos kocka
Minden retró cukrászdában – de megkockáztatom, a nem retrókban is – fellelhető ez az egyszerűségében oly szerethető sós aprósütemény. A legalapvetőbb hozzávalókból készül, semmi faxni nincs benne, és talán épp ettől olyan jó.
Hozzászólás zárolva.