Különleges sütemény körtéből
A magyar konyhában kevés olyan sütemény recept van, amihez körtét lehet használni. Ez a francia recept ráadásul az egyik érdekes példa arra, hogy a fűszereket – jelen esetben a borsot – nem csak a megszokott módon lehet használni.
Hozzávalók:
600 gr leveles tészta
500 gr Vilmos körte
250 ml tejszín (35 %-os)
100 gr cukor
5 cl körtepálinka
1 felvert nyers tojás
csipetnyi bors
Elkészítés:
A körtéket nem kell meghámozni, csak megmosni és magházát kivenni, majd vékonyra szeletelni. Egy tálba tegyük bele a körte szeleteket, szórjuk meg a cukorral, locsoljuk meg a pálinkával és szórjuk meg a csipetnyi borssal. Jól keverjük össze és hagyjuk állni legalább egy órát.
A leveles tésztát nyújtsuk ki két egyforma lapra. Az egyiket tegyük egy sütőlapra, és szurkáljuk meg villával. A körtét szűrjük le, de a páclét őrizzük meg. A körtét terítsük a tésztára, de úgy, hogy körben 2-3 cm-es széle maradjon, amit megkenünk tojással. Borítsuk rá a másik tésztalapot, és a széleit jól nyomkodjuk rá az alsó lapra. Közepébe, alufóliából nyomjunk egy kis "kéményt", ahol a gőz majd eltávozhat. A tészta tetejét kenjük meg a maradék tojással, majd hagyjuk pihenni még egy félórát. Ezután tegyük 200 fokos sütőbe és süssük kb. 30 percig. Ez alatt készítsük el a mártást. A páclét tegyük egy kis lábosba, lassú tűzön sűrítsük be egy kicsit. Vegyük le a tűzről és tegyük hozzá a tejszínt. Majd folytassuk a besűrítést, amíg tejföl sűrűségű nem lesz.
A kész süteményt felszeleteljük és ezzel a mártással öntjük nyakon tálalásnál. Nagyon finom és különleges.
Tipp: amíg a körte pácolódik, elkészíthetjük az ebéd, vagy vacsora többi fogását.
Hozzászólás zárolva.