Facebook hozzászólás
76

Különleges sütemény körtéből

A magyar konyhában kevés olyan sütemény recept van, amihez körtét lehet használni. Ez a francia recept ráadásul az egyik érdekes példa arra, hogy a fűszereket – jelen esetben a borsot – nem csak a megszokott módon lehet használni.

Hozzávalók:

600 gr leveles tészta

500 gr Vilmos körte

250 ml tejszín (35 %-os)

100 gr cukor

5 cl körtepálinka

1 felvert nyers tojás

csipetnyi bors

Elkészítés:

A körtéket nem kell meghámozni, csak megmosni és magházát kivenni, majd vékonyra szeletelni. Egy tálba tegyük bele a körte szeleteket, szórjuk meg a cukorral, locsoljuk meg a pálinkával és szórjuk meg a csipetnyi borssal. Jól keverjük össze és hagyjuk állni legalább egy órát.

A leveles tésztát nyújtsuk ki két egyforma lapra. Az egyiket tegyük egy sütőlapra, és szurkáljuk meg villával. A körtét szűrjük le, de a páclét őrizzük meg. A körtét terítsük a tésztára, de úgy, hogy körben 2-3 cm-es széle maradjon, amit megkenünk tojással. Borítsuk rá a másik tésztalapot, és a széleit jól nyomkodjuk rá az alsó lapra. Közepébe, alufóliából nyomjunk egy kis "kéményt", ahol a gőz majd eltávozhat. A tészta tetejét kenjük meg a maradék tojással, majd hagyjuk pihenni még egy félórát. Ezután tegyük 200 fokos sütőbe és süssük kb. 30 percig. Ez alatt készítsük el a mártást. A páclét tegyük egy kis lábosba, lassú tűzön sűrítsük be egy kicsit. Vegyük le a tűzről és tegyük hozzá a tejszínt. Majd folytassuk a besűrítést, amíg tejföl sűrűségű nem lesz.

A kész süteményt felszeleteljük és ezzel a mártással öntjük nyakon tálalásnál. Nagyon finom és különleges.

Tipp: amíg a körte pácolódik, elkészíthetjük az ebéd, vagy vacsora többi fogását.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!