Laktató zöldséges fogások – ebédre, vacsorára
Percek alatt elkészülhet akár ebédre, akár vacsorára mindegyik egytál étel. Laktató és egészséges zöldséges fogások, vegetáriánusok számára is!
Sült töltött gomba (4 személyre – 370kcal/adag)
Hozzávalók: 8 dkg gouda sajt, 2 szál újhagyma, 1 szelet fehér kenyér, 12 fej csiperke gomba, 2 vastag szelet füstölt karaj, 15 dkg zöldfűszeres túrókrém, fél dl tejföl, 4 dkg margarin, só, őrölt bors, petrezselyem zöld
Elkészítés: A sajtot lereszeljük, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. A kenyér héját levágjuk, a belét finoman szétmorzsoljuk. A gombák tönkjeit óvatosan kitekerjük, majd felaprítjuk. A füstölt karajt felkockázzuk. A túrókrémet összekeverjük a tejföllel, a kenyérmorzsákkal, az újhagyma karikákkal, a karajkockák 3 negyed részével, és a felaprított tönkökkel. Sóval, borssal fűszerezzük.
Egy nagy (vagy 4 kisebb) tűzálló tál aljára margarint teszünk, beleültetjük a gombafejeket, és elosztjuk rájuk a túrókrémes tölteléket, Megszórjuk a reszelt sajttal, a hagymakarikákkal, és a maradék füstölt hús kockákkal.
Előmelegített sütőben (200 fokon), gáztűzhelynél 3-as fokozaton 25 percig sütjük. Tálaláskor őrölt borssal meghintjük, és petrezselyemmel díszítjük.
Idő: 45 perc
Párolt karfiol, zöldfűszeres mártásban ( 4 személyre – 410 kcal/adag)
Hozzávalók: 75 dkg burgonya, 1,5 kg karfiol, 4 dkg sütőmargarin, 4 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4 tojás, fél csokor petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma, 1-2 teáskanál ételízesítő, reszelt szerecsendió, só, fehérbors
Elkészítés: A megtisztított, félbevágott burgonyákat a forrástól számított 20 percig főzzük. A rózsáira szedett karfiolt, sós vízben megpároljuk, kb 10 percig. A levét leszűrjük, és kb.fél litert kimérünk belőle.
A felhevített margarinban a lisztet megpirítjuk, majd a főzőlével és a tejjel, folyamatos keverés mellett felöntjük, és a forrástól számítva kb.5 percig főzzük. Közben a tojásokat keményre főzzük. A petrezselyem zöldet és metélő hagymát (egy kevés kivétellel) felaprítjuk, majd a mártásba tesszük. Ételízesítővel, szerecsendióval, borssal ízesítjük.
A karfiolt a forró mártásba forgatjuk és összemelegítjük. A megfőtt tojásokat félbevágjuk, majd a karfiollal tálba helyezzük. Megszórjuk a félretett zöldfűszerekkel, végül a metélőhagymával díszítjük. A sós burgonyát külön tálaljuk hozzá.
Hozzászólás zárolva.