Levesek lédús gyümölcsökből és zöldségekből
Schiller Lívia és Schiller György Mindenki szakácskönyve című könyvükben többek közt olyan levesek receptjeit ajánlják a konyha tündéreinek, melyek desszertként vagy előételként különleges komponensei lehetnek egy kiadós ebédnek. Az alább felsorolt három leves zöldségek és gyümölcsök ízes egyvelegei.
Schiller Lívia és Schiller György Mindenki szakácskönyve című könyvükben többek közt olyan levesek receptjeit ajánlják a konyha tündéreinek, melyek desszertként vagy előételként különleges komponensei lehetnek egy kiadós ebédnek. Az alább felsorolt három leves zöldségek és gyümölcsök ízes egyvelegei.
Almaleves
Hozzávalók:
50 dkg savanykás alma
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
1 evőkanál citromlé
egy darabka fahéj
cukor ízlés szerint
só
Először meghámozzuk, és félbevágjuk az almát, kiszedjük a magházat, és az így kapott gyümölcshúst gerezdekre vágjuk. A szeleteket citromos vízbe tesszük, amit egy kevéske fahéjjal valamint cukorral ízesítünk, és egy csipetnyi só hozzáadása után puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy a gerezdek ne főjenek szét! Ezek után lisztel elkevert tejföllel behabarjuk, cukrot és citromlevet adunk hozzá, majd miután jól lehűtöttük, tálaljuk.
Meggyleves Hozzávalók:
50 dkg meggy
egy csipetnyi só
cukor ízlés szerint
negyed liter tejföl
2 csapott evőkanál liszt
egy darabka fahéj
A meggyeket kimagozzuk, de egy párban benne hagyhatjuk a magokat, mivel azok különleges ízt kölcsönöznek a levesnek. 1 liter vízhez hozzáadunk egy kis sót, cukrot, fahéjat, és miután felforrt az elegy, beledobjuk a meggyeket. Folytonos kevergetés közben beleöntjük a liszttel vegyített tejfölt, és egy kicsit tovább forraljuk. Ha kell, még egy kevés cukrot hozzáadhatunk.
Hideg uborkaleves Hozzávalók:
1 salátauborka
fél liter aludttej vagy tejföl
1-2 dl tej
kevés ecet
mustár
cukor
só
1 csomó zöldhagyma
zöldpaprika
paradicsom kapor
Az aludttejet, tejet, mustárt, cukrot, ecetet és sót összekeverve megkapjuk a levet, melybe belerakjuk a meghámozott, karikára vágott uborkát, a finomra vágott kaprot és a hagymát. Egy kevés zöldpaprika és vékonyra szeletelt, hámozott paradicsom még ízletesebbé teszi a levest. Az elegyet nem kell megfőzni, így, hidegen tálalandó.
Forrás: Schiller Lívia, Schiller György: Mindenki szakácskönyve, Holló és Társa Könyvkiadó
Hozzászólás zárolva.