Ludaskása, nem csak Márton napra!
Márton nap ugyan még messze van, mégsem szabad elfeledkeznünk a hazai konyhaművészetben viszonylag ritkán alkalmazott libából készült ételekről. Talán a legismertebb a ludaskása, amely télen-nyáron igazi ínycsiklandó étel.
Hozzávalók:
4 pecsenyelibacomb,
20 deka sárgarépa,
15 deka fehérrépa,
1 fej közepes vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál libazsír,
1 kis darab zeller,
30 deka rizs,
15 deka gomba,
1 csomó apróra vágott petrezselyem,
15 deka pecsenyelibamáj,
törött bors, pici őrölt gyömbér,
néhány szem egész bors, só.
Elkészítése: a libacombokat kicsontozzuk, a csontokat a leveszöldségekkel, az egész borssal együtt – ízlés szerint sózva – föltesszük főni, a húst pedig apró kockára vágjuk. Ha a leves kész, leszűrjük, s ha kihűlt, a főtt zöldségeket felkockázzuk A libazsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadva a libahúst megsózzuk, és néhány percig együtt pirítjuk. Beletesszük a felkockázott leveszöldségeket, a borssal, gyömbérrel ízesítve kissé összepirítjuk, majd felöntve kevés csontlével fedő alatt félpuhára pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a rizst, belekeverjük a felaprított gombát, megszórjuk a friss petrezselyemmel, majd kétszer annyi csontlével, mint amennyi a rizs, felöntjük, és felforraljuk. Végül lefedve előmelegített sütőben rakjuk, míg a rizs kellőképpen megduzzad. Ha kész, az előtte vékony szeletekre vágott, és libazsírban hirtelen átsütött pecsenyelibamájjal, forrón tálaljuk.
További recepteket itt találhat!
Hozzászólás zárolva.