Mákos-almás és Pizzás csiga tészta
Tévedés, ez nem az a csiga. Ez tésztából van, és egy kis kreativitással már nem csak kakaósan és fahéjasan készíthető el. Többek között van édes: mákos-almás, barackos, és sós: paprikás, pizzás változata is. Most a mákos-almásat és a pizzásat ajánlunk. Felcsigáztunk?
PIZZÁS CSIGA
Hozzávalók a tésztához: 1 friss élesztő, 5 dkg cukor, 40 dkg liszt, 2 dl víz, 0,7 dl ásványvíz, 2 ek. olaj, só; a töltelékhez: 15 dkg csiperkegomba, 20 dkg gépsonka, 3 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg reszelt sajt, só, bors, oregánó.
Elkészítése: A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, és kétszeresére kelesztjük. A töltelékhez összekeverjük a felaprított gombát, hagymát, gépsonkát, paradicsomot és a reszelt sajtot. Megsózzuk, megborsozzuk, oregánóval fűszerezzük. A tésztát két cipóra osztjuk, majd mindkettőt kb. 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk. Elsimítjuk rajta a tölteléket, feltekerjük, kb. 2 cm-es szeletekre vágjuk, zsírozott tepsibe fektetjük, és az oldalukat is megkenjük olajjal. (Ha marad, a tetejére is szórhatunk reszelt sajtot.) Kicsit kelesztjük még, majd 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
MÁKOS-ALMÁS CSIGA
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 1 élesztő, 3 tojás, 4 ek. baracklekvár, 2,5-3 dl tej; a töltelékhez: 25 dkg darált mák, 15-20 dkg cukor, 4 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor, 2-3 alma, tej, citromhéj.
Elkészítése: Begyúrjuk és kelni hagyjuk a tésztát. A töltelékhez felforrósítjuk a vajat, beletesszük a cukrot, hozzáadjuk a mákot, a reszelt almákat és a citromhéjat, és annyi tejet öntünk rá, amitől egy nem túl nedves masszát kapunk. Kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel, felcsavarjuk, felszeleteljük, kivajazott tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük. A sütés felénél illetve a vége előtt a csigákat vaníliás tejjel meglocsoljuk.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.