Facebook hozzászólás
253

Márti őszi kacsája rozmaringos krumplival

Készítettem már szüreti kacsát, és óriási sikernek örvendett nemcsak otthon, hanem itt, az Életforma otthonfozok.hu oldalán is! Nos, ismét itt az ősz, itt a szüret, itt a szőlő, turbóztam tehát a receptemen! Ahogy egykori hajószakács barátom mondta: elveimmel ellenkezik a vasárnapi rántott csirke! Igaz, itt van helyette egy igazi különlegsség! Keress hozzá egy finom bort, ha lehet, fehéret! Irány a konyha!    

Szőlős kacsa, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók:

Körítéshez:

  • Fejenként 2-3 kiflikrumpli
  • 5-6 ág rozmaring levelei
  • 2-3 fej fokhagyma szétnyomva
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Elkészítés: 

Jól bedörzsöltem a fűszerekkel a kacsát. Ha van időd, ezt előző nap is megteheted, annál ízletesebb lesz. Melegítsd 180 C° fokosra a sütőt, végy elő egy tepsit, locsold meg kicsit olajjal, és dobd bele a szalonnakockákat.

Egyszerű kacsás költemény, ahogy Mártiéknál szeretik
Imádják a barátnőim a sült kacsacombot, mégsem sikerül nekik. Vagy kiszárad, vagy íztelen, vagy nem tudom mit csinálnak szegény párával… na, de most, itt a megoldás! Ez egy ízletes csoda, ami biztosan nyerő egy ünnepi estére, sőt, akár egy jó kis Valentin-napra is! Vágj bele nyugodtan, mert ezzel nem tévedhetsz!

Közben egy serpenyőben forrósíts olajat, és a combok mindkét oldalát kapasd meg egy picit, hogy szép pirosak legyenek, és vedd ki. Tedd egy tepsibe a combokat. Szórd köré a hagymát, a fokhagymát, a szőlőt, öntsd rá a serpenyőben maradt zsiradékot, végül a bort. Jöjjön a jótékony alufólia, amivel betakarom, és már mehet is be a sütőbe. Kb. másfél óra alatt elkészül (javasloma hústűpróbát!), és az utolsó 15 perce már leveszem a fóliát!

Amíg várom a csodás illatokat a sütőből, addig összedobom a garnérungot! A kiflikrumplikat héjastól megfőzöm, meghámozom, karikára vágom, vagy csak háromba töröm, ha a rusztikusság a cél! Sütőpapírral kibélelt tepsibe szórom. Jól szórjuk meg a rozmaringlevelekket, a fokhagymával, sóval borssal, majd locsoljuk meg olajjal.

Amint kész a kacsa, a tepsit légkeveréses 250 fokosra erősítem, és már dugom is be a krumplit. Kb. 15 perc alatt kész!

Jó étvágyat a nem mindennapi, ám de remek őszi fogáshoz!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!