Facebook hozzászólás
231

Mediterrán diéta

A mediterráneum gasztronómiájának esszenciáját a következő komponensek adják: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olívaolaj, hal és vörös bor. Nem hangzik rosszul, ugye?

Jó lenne pár kilót leadni, nem? Ebben életkortól és testtömegtől függetlenül minden nő egyetért. A tapasztaltak és realisták tudják, hogy gyorstalpaló fogyókúra nem létezik, és hogy még a legzsírszegényebb diéta sem ér semmit rendszeres mozgás nélkül. Nem az a kérdés tehát, hogy hol találunk rá a mágikus mínusz 2 kiló/nap menüre, hanem hogy melyik az a kiegyensúlyozott és egészséges koszt-koncepció, ami legközelebb áll az ízlésünkhöz – és a gyomrunkhoz.

Mondhatnánk "ahány gyomor, annyi diéta" – van, aki a zöldség-gyümölcs duóra esküszik, és van, aki a mindenből egy keveset stratégiát veti be a zsírpárnák ellen. Ez utóbbiaknak nyáron ideális menüt jelentenek a mediterrán étrend alapján összeállított étkezések. De mit is értünk mediterrán diéta alatt?

A mediterráneum gasztronómiájának esszenciáját a következő komponensek adják: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olívaolaj, hal és vörös bor. Nem hangzik rosszul, ugye? Görögországtól Dél-Olaszországon és Dél-Franciaországon át Spanyolországig és Portugáliáig ezek az élelmiszerek a táplálkozás alfái és ómegái. Az északi(bb) népek konyhaművészeti remekeivel szemben ételeik azzal a pozitív tulajdonsággal bírnak, hogy híján vannak a telített zsíroknak – azaz könnyebbek (értsd: nem hájgenerátorok) és egészségesebbek.

Mindez nem azt jelenti, hogy minden típusú zsírt száműztek a fazékból: a telítetlen zsírokban gazdag olívaolaj például a mediterrán diéta alapköve – és a déli népek magasabb átlag életkorának egyik őrangyala. Az egészséges és karcsúsító mediterrán táplálkozás legelemibb szabálya tehát, hogy főzzünk olívaolajjal

Nincs strikt recept, hogy a déli gasztronómia elemeit miképpen ötvözzük. A szabályok, mint például, hogy együnk zöld színű zöldségeket, mert biztosítják a szervezet vasszükségletét, vagy hogy megszokott sajtjainkat időnként cseréljük le kalciumban gazdag kecske sajtra, rugalmasak. Nincsenek regulák, csak finomabbnál finomabb ételek, amikből kedvünkre válogathatjuk össze a saját mediterrán diétánkat.

Lássunk egy példát:

Reggeli

–         1/3 sárgadinnye

–         1 szelet pirítós





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!