Miért egészséges a spárga? Spárga hét az életformán!
Minden héten meghatározzuk, melyik az a hozzávaló, amelynek felhasználásával készült ételeket várunk pályázatunkra. Ezen a héten spárga recepteket várunk olvasóinktól. És miért egészséges a spárga?…
A csekély kalóriatartalmú, lédús, könnyen emészthető spárga a hagymafélék rokona, sokoldalúan felhasználható.
Főételként, körítésként, sőt ízesítésre is kiváló. Sokféle – A-, B1-, B2-, B6-, niacin (vízben oldódó B3-), folsav-, pantoténsav- (mindkettő a B-vitamin csoport tagja), C-, E-, K-vitamint és ásványi anyagot – káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, cinket – tartalmaz, és nyomelemek – többek között molibdén, fluor, szilícium -, valamint értékes aminosavak – köztük a karcsúsító aszparaginsav – is megtalálhatók benne. A spárgában sok a glutation (GsH) is, amely a sejtképzési folyamatokban is fontos szerepet játszó antioxidáns. A spárga lúgos kémhatása révén semlegesíti a szervezet esetleges savasságát.
Friss spárga április közepétől június végéig-július elejéig kapható. A fehér spárgát akkor szedik, amikor még nem bújt ki a földből, a fehéres-lilás színűt akkor, amikor már kezd kibújni, és a felszín felett zöld színűvé lesz a napfény hatására, ilyenkor már klorofillban is gazdag, s még több benne a C-vitamin és a karotin.
Számos gyógyhatását – például enyhe hashajtó, és eredményes a fogfájás ellen is – már az ókorban ismerték. Hatékony vízhajtó, így segít a szervezet méregtelenítésében, tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását, kedvezően hat a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre. Köszvény ellen is ajánlott – kisebb mennyiségben -, eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket. Vértisztító, jótékony hatású a bőrre, ekcéma ellen is eredményes lehet. Elősegíti belső elválasztású mirigyek működését. Mivel e hatásai elsősorban nyers állapotában érvényesülnek, így érdemes nem csak főtt ételként fogyasztani – nyersen is ehető -, vagy gyümölcscentrifugával spárgalevet készíteni.
Az elmúlt héten indított receptversenyünk folytatódik. Ezen a héten spárga recepteket várunk olvasóinktól. Érvényes az a nevezés, ami a mailto:nyerorecept[kukac]piacesprofit.hue-mail címre a megadott határidőig beérkezik. A levélnek tartalmaznia kell az étel elnevezését, elkészítésének leírását, egy fotót az ételről, és a pályázó nevét. A beérkezett recept 24 órán belül megjelenik az https://www.eletforma.hu/receptek.html receptek rovatában és a magazin Facebook oldalán is. A nevezés a megjelenéssel válik érvényessé. Kérjük versenyzőinket, hogy kísérjék figyelemmel receptjük megjelenését!
Hozzászólás zárolva.