Facebook hozzászólás
91

Mindenki másként csinálja-Lecsók

A szakácskönyvekben hiába is keresnénk a valódi receptjét, mert igazán nincs is. Mindenki másként csinálja, fantáziája szerint szabadon, beleadva apait-anyait, amúgy „hadd menjen minden” – a lecsóba.

Igazi hagyományos magyar ételklasszikus, mégis számtalan változata ismert.

Van, aki a "lájtos" és könnyű formájára esküszik, de akad, aki óriási kalória és koleszterin bombát tud készíteni belőle.

Az "alapító tagok" azonban bármilyen variációról is van szó: a paprika és a paradicsom, de "meghívott vendégként" a hagyma is szerepel.

Aztán mindenki vérmérséklete és hangulata szerint, bármivel tovább bolondíthatja: sült szalonnával és füstölt kolbásszal, tarjával és sonkával, vagy csak szerényen virslivel és szárnyas darabkákkal – amúgy magyarosan és szabadon. Felvert tojásokkal lágyíthatjuk, sajttal lazíthatjuk. Ízesíthetjük "erős pistával", ketcup-pal, borssal, vegetával, egyszerűen sóval, oregánóval… szóval remekül tűri a zöldfűszereket.

Tálalhatjuk fő ételként, leönthetjük vele a húsokat csendes társként, vagy mellékelhetünk hozzájuk burgonyát, rizst és tésztát mindenféle formában.

Bár örök vitatéma, kockára, hosszúkásra, avagy karikára darabolva az igazi, bográcsban, lábosban, vagy zománcos nagyfazékban főzve adja-e ki az igazi aromát, – a végeredmény ugyanaz.

A lecsónak lelke van… a szakács lelkét "halljuk" és érezzük benne.

Ha féltve babusgatjuk és kevergetjük, el nem ronthatjuk.

Most néhány érdekesebb recepttel segítünk. Itt az idő, szezonja van!

Gombás lecsó

Hozzávalók:75 dkg paprika, 25 dkg gomba, 2 nagy fej hagyma, 2 nagy paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1-1 evőkanál Vegeta és pirospaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, bors, só.

Elkészítés: A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján a hagymát megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a gombát, megsózzuk és saját levében, fedő alatt addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, néhány percig fedő alatt pároljuk, majd végül beletesszük a paradicsomot és ráöntjük a tejszínt. Fűszerezzük Vegetával, petrezselyemmel, fokhagymával, sóval, borssal és készre főzzük. Tálaláskor a tejföllel meg lehet locsolni a tetejét.

Padlizsános-chillis lecsó

Hozzávalók: 2 fej hagyma , 1 kg paprika, két padlizsán, háromnegyed kiló paradicsom,só, fokhagyma, chillipaprika, szezámmag





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!