Mustáros karaj sült póréhagymával
Munkából hazaérve, 20-25 perc alatt elkészíthető finom, pikáns fogás, amihez ráadásul bármilyen köret jól illik.
Hozzávalók (4 személyre)
80 dkg sertéskaraj csont nélkül vagy sertésszűz (ha nagyon egészségesek akarunk lenni, vegyünk mangalicahúst!)
egy 35-40 cm-es póréhagymaszál
kevés liszt
mustár
só, bors
olaj a sütéshez
Elkészítés
A húst vékonyra szeleteljük (vagy a karajt eleve szeletben is vehetjük), kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, s egy kicsit állni hagyjuk, amíg a póréhagymát előkészítjük a sütésre. Tehát a póréhagymát megtisztítjuk, és kb. félcentisre felkarikázzuk. Egy tálba 2-3 evőkanál lisztet teszünk, és alaposan megforgatjuk benne a póréhagyma-karikákat, majd szitán vagy szűrőn keresztül eltávolítjuk a feleslegessé vált maradék lisztet.
Serpenyőben kevés olajat hevítünk. A hússzeletek egyik felét alaposan bekenjük mustárral, majd a serpenyőben előbb azt a felét sütjük meg, amin nincs mustár, utána megfordítjuk. Közben egy lábasban nagyobb mennyiségű olajat melegítünk, s amikor forró, beledobjuk a belisztezett póréhagyma-karikákat. Vigyázat! Hamar aranybarnára pirul, tehát gyorsan kell szűrőkanállal kiszedni, és papír kéztörlővel vagy szalvétával ellátott tányérra szedni, hogy a felesleges olajat az felszívja. (Néhány karika még a leggyakorlottabb háziasszony esetében is megég, azokat egyszerűen ki kell dobni!)
Tálaláskor a póréhagymaszalmát tetszés szerint vagy a hússzeletekre halmozzuk, vagy külön tálba tesszük, és ki-ki kedve szerint vesz belőle.
Köretnek burgonyapürét vagy rizst készíthetünk hozzá a leggyorsabban.
Hozzászólás zárolva.