Facebook hozzászólás
593

Narancslekváros sült sonka

Akik már unják a hagyományos főtt sonkát, azoknak ajánlunk most egy ínycsiklandó változatot, melyet nagyon egyszerű elkészíteni. A különlegesen pikáns sonka főzéséhez és sütéséhez is narancsot használunk, és a főzés után még a sütőbe is kerül.

Ha szeretnénk kipróbálni ezt a (nem csak) húsvéti ételt, olyan sonkát válasszunk, amelyen van egy kevés bőrös zsírréteg is. (Bár ennek jelentős részét le is vághatjuk, illetve majd  kisül.)

Narancslekváros húsvéti sült sonka

Hozzávalók: 2 kg bőrös füstölt sonka (pl. darabolt füstölt comb csont nélkül),1 nagyobb sárgarépa, 1/2 zeller,1 hagyma, 3 babérlevél, 10 db egész fekete bors, 2-3 ág kakukkfű, 2 narancs

A sütéshez: friss kakukkfű és rozmaring, babérlevél, só, őrölt bors, egész kömény, 10 dkg narancslekvár

Elkészítés: A sonkát alaposan mossuk le, és pár órára áztassuk vízbe. A zöldségeket pucoljuk meg. A sonkát megfelelő méretű lábasban tegyük fel főzni. Öntsük fel annyi tiszta vízzel, amennyi ellepi. Tegyük a főzőlébe a darabolt sárgarépát, zellert és hagymát, a babérlevelet és az egész borsot, a narancsok vékonyan levágott héját és kifacsart levét. Ha a főzőlé felforrt, lassú tűzőn főzzük tovább kb. 60 percig. Ezt követően 30 percig hagyjuk a főzőlében állni.

A húst vegyük ki a léből. A bőrt késsel vágjuk le vékonyan úgy, hogy kb. 1 cm zsír maradjon a sonkán. A megmaradó zsírréteget éles késsel vágjuk be 1 cm-es rombusz alakzatban. A vágások mentén tegyük bele a rozmaring levelektől megtisztított ágat, a kakukkfű ágakat és a kettétört babérleveleket. A sonkát enyhén sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés egész köménnyel, és tegyük be 20 percre 170 fokos sütőbe. Közben a rozmaring leveleket vágjuk apróra, és keverjük el a narancslekvárral. Ha szükséges, hígíthatjuk kevés vízzel, így könnyebb szilikon ecsettel a sonkára kenni. Ha a sonkán lévő zsírréteg 20 perc elteltével gyöngyözni kezd, vegyük ki a sütőből, és minden oldalán kenjük meg a rozmaringos narancslekvárral. Ezt többször ismételjük a következő kb. 50 perc alatt, amíg a sonka elkészül.

És még egy ötlet: a frissen lereszelt tormát rövid időre tegyük előmelegített sütőbe, és pirítsuk aranysárgára. Erősségéből ugyan veszít, de így is különleges csemege a sonka mellé.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!