Nyársra húzva, roston és grillezve -hal receptek!
Kellemes nyárestéken, baráti társaságokba verődve nincs jobb szórakozás egy vidám hangulatú kerti partynál. A legkönnyebb és legegészségesebb étel ilyenkor a hal, akár nyársra húzzuk, vagy akár roston, grillen sütjük.
Egy jó kis nyárs partyért igazán nem kell sokat tenni. Pakoljunk ki néhány tálat különféle halakkal, szalonnával, paprikával, hagymával, gombával stb. és adjunk mellé különböző fűszerkeverékeket. Ettől kezdve minden vendég saját maga állíthatja össze a saját nyársát és azt saját maga is fűszerezi.
Fűszerkeverék halhoz
Hozzávalók: 2 kanál hagymaport, fél kanál fokhagymaport, 1 kanál vegetát, 1 kávéskanál borsot, 1 evőkanál paprikát, fél teáskanál curryt és 1 teáskanál chilit alaposan összekeverek.
A szabadtéri tűzhely rácsán kiváló ételeket grillezhetünk. Ez történhet a zsiradékkal megkent rácson, vagy akár alufóliában is.
Grillezett halak (citromlével)
Hozzávalók: Frissen fogott halak, só, citromlé, apróra vágott petrezselyemzöld.
A halakat lepikkelyezem, mosom, sózom, bekenem olajjal és egyik oldalukat az igen forró grillrácsra helyezem. Mikor aranysárgára sültek, megöntözöm őket citromlével és olajjal, majd megfordítom és a másik oldalakat is aranysárgára sütöm. Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg a halak készre nem sülnek. Forró tálra teszem őket. Olajból, citromléből 1 EK vízből, sóból és petrezselyemből szaftot keverek és a halakra öntöm.(görög)
Roston sült süllő
Hozzávaló: 4 db süllő, zsemlemorzsa, olaj, só.
A lepikkelyezett és kibelezett süllőt szárazra törlöm. Oldalait 1-centiméterenként nem túl mélyen bevagdalom. A halakat kívül-belül besózom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat.
Szalonnás hal
Személyenként egy kisebb, vagy fél nagyobb hal, 10 dkg füstölt szalonna.
A szalonnát késsel elkaparom és a bevagdosott hal vágataiba kenem. A halakat mindkét oldalról grillezem. Sülés közben "önkenő módon" zsírozza a sülő halat.
Fóliás fűszeres pisztráng
Hozzávalók: 4 db 20-25 dekás pisztráng, só, fűszerkeverék, olaj.
A halakat kibelezem, kívül-belül besózom és beszórom a fűszerkeverékkel. Kiolajozott dupla fóliába tekerem és rádobom a szunnyadó parázsra. Időnként megforgatom és 20 perc múlva kibontom a fűszeres pisztrángcsomagokat.
Hozzászólás zárolva.