Facebook hozzászólás
2 176

Puffadt pöfetegem és fokhagymás mártásom gyönyörű találkozása

Itt az ősz, és vele a fantaszikus gombák időszaka! Ezt a pöfeteget az újpalotai piacon vette nekem Adri kolléganőm. Nagyobb volt, mint a fejem! Azonnal meg is örökítette a pillanatot egy másik kolléganőm. Nagyon boldog lettem, mert ezt kirántani maga a gyönyörűség! Köretként pedig nem a hagyományos sültburgonyát vagy párolt rizst adtam, hanem kreáltam egy remek őszi salátát egy fokhagymás öntettel. Próbáld ki!   

Pöfeteg a kezemben, Kép: Csarkó Judit
Pöfeteg a kezemben, vagyis ilyen volt… Kép: Csarkó Judit

Hozzávalók a rántott gombához: 

  • pöfeteg gomba 1 cm-es szeletekre vágva
  • panírozáshoz szükséges liszt, (4 db) tojás, prézli
  • 1 dl tej
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors

…a salátához:

  • 1 db kis fej jégsala
  • 3 ek fokhagymás majonéz
  • 200 ml 20%-os főzőtejszín
  • kb. 10 cm póréhagyma karikára vágva
  • 4-5 db koktélparadicsom kettévágva
  • 1 cs petrezselyem apróra vágva
  • 10 db olajbogyó kettévágva
  • 1 zacskó salátához való magkeverék (tökmag, szezámmag, napraforgómag)
  • frissen őrölt bors és tengeri só ízlés szerint

Elkészítés:  

Szedd szét a salátaleveleket, mosd meg, salátacentrifugával vagy papírtörlővel itatgasd le róla a vizet. Végy egy nagy tálat, tépkedd bele a leveleket, de csak annyit, amennyit biztosan meg fogtok enni! A többit tedd vissza a hűtőbe. Dobd rá a póréhagymát, a paradicsomot, az olajbogyót.

Pöfeteg rántva, salátaágyon, Kép: László Márta
…és ilyen lett a rántott pöfetegem salátaágyon, Kép: László Márta

A fokhagymás majonézhez öntsd hozzá a főzőtejszínt, a petrezselymet és a magok felét. Öntsd az egészet a salátára, picit forgasd át, majd szórd rá a maradék magokat. Tedd a hűtőbe legalább fél órára, hogy összeérjenek az ízek.

A gombát pucold meg. Ha a pöfetegben véletlenül találsz kukacot, távolítsd el. Ha a gomba belül már sárgás-barnás, akkor az azt jelenti, hogy hamarosan megérnek a spórák, és akkor már nem alkalmas az étkezésre. Az én gombám olyan friss volt, mint a harmat! Ezt onnan is tudhatod, hogy ha éles késsel jó egy centis szeleteket vágtál belőle, és gyengén megszórtad tengeri sóval (ennek lágyabb az íze, jobban kijön a gomba zamata), hagyod egy negyedórát, a gomba felületén apró, csillogó gyöngyök lepik el a felületet. A tojásba jól keverd bele a tejet, és ízesítsd a borssal.

Cukkinis, gombás rakott tészta
Egy jó tészta még a legunalmasabb hétköznapunkat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb őszi-téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.

Panírozd be a szeleteket, és süsd aranysárgára azokat olajban. (Bevallom, ezt is wokban sütöm, mert sokkal forróbb az olaj, így gyorsabban megsül a tojás, és nem szív magába annyi olajat.) A szeleteket szűrőlapáttal szedd ki, meg nem törjön, és tedd papírtörölközőre, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen. Most már csak a tálalás van hátra! Mennyi fogás! Még vacsorára is bátran tálalhatod!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!