Puffadt pöfetegem és fokhagymás mártásom gyönyörű találkozása
Itt az ősz, és vele a fantaszikus gombák időszaka! Ezt a pöfeteget az újpalotai piacon vette nekem Adri kolléganőm. Nagyobb volt, mint a fejem! Azonnal meg is örökítette a pillanatot egy másik kolléganőm. Nagyon boldog lettem, mert ezt kirántani maga a gyönyörűség! Köretként pedig nem a hagyományos sültburgonyát vagy párolt rizst adtam, hanem kreáltam egy remek őszi salátát egy fokhagymás öntettel. Próbáld ki!
Hozzávalók a rántott gombához:
- pöfeteg gomba 1 cm-es szeletekre vágva
- panírozáshoz szükséges liszt, (4 db) tojás, prézli
- 1 dl tej
- tengeri só
- frissen őrölt bors
…a salátához:
- 1 db kis fej jégsala
- 3 ek fokhagymás majonéz
- 200 ml 20%-os főzőtejszín
- kb. 10 cm póréhagyma karikára vágva
- 4-5 db koktélparadicsom kettévágva
- 1 cs petrezselyem apróra vágva
- 10 db olajbogyó kettévágva
- 1 zacskó salátához való magkeverék (tökmag, szezámmag, napraforgómag)
- frissen őrölt bors és tengeri só ízlés szerint
Elkészítés:
Szedd szét a salátaleveleket, mosd meg, salátacentrifugával vagy papírtörlővel itatgasd le róla a vizet. Végy egy nagy tálat, tépkedd bele a leveleket, de csak annyit, amennyit biztosan meg fogtok enni! A többit tedd vissza a hűtőbe. Dobd rá a póréhagymát, a paradicsomot, az olajbogyót.
A fokhagymás majonézhez öntsd hozzá a főzőtejszínt, a petrezselymet és a magok felét. Öntsd az egészet a salátára, picit forgasd át, majd szórd rá a maradék magokat. Tedd a hűtőbe legalább fél órára, hogy összeérjenek az ízek.
A gombát pucold meg. Ha a pöfetegben véletlenül találsz kukacot, távolítsd el. Ha a gomba belül már sárgás-barnás, akkor az azt jelenti, hogy hamarosan megérnek a spórák, és akkor már nem alkalmas az étkezésre. Az én gombám olyan friss volt, mint a harmat! Ezt onnan is tudhatod, hogy ha éles késsel jó egy centis szeleteket vágtál belőle, és gyengén megszórtad tengeri sóval (ennek lágyabb az íze, jobban kijön a gomba zamata), hagyod egy negyedórát, a gomba felületén apró, csillogó gyöngyök lepik el a felületet. A tojásba jól keverd bele a tejet, és ízesítsd a borssal.
Panírozd be a szeleteket, és süsd aranysárgára azokat olajban. (Bevallom, ezt is wokban sütöm, mert sokkal forróbb az olaj, így gyorsabban megsül a tojás, és nem szív magába annyi olajat.) A szeleteket szűrőlapáttal szedd ki, meg nem törjön, és tedd papírtörölközőre, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen. Most már csak a tálalás van hátra! Mennyi fogás! Még vacsorára is bátran tálalhatod!
Hozzászólás zárolva.