Facebook hozzászólás
1 694

A HÚSVÉTI ASZTAL DÍSZE

Roston sült báránykaraj fokhagymás burgonyapürével

A karaj a bárány egyik legnemesebb része, épp ezért nem mérik olcsón. Egyszer-egyszer azért ünnepi alkalmakkor megjutalmazhatjuk vele magunkat és a családot.

A bárányhús igen egészséges, fogyasztása hozzájárul a lép és a vese harmonikus működéséhez. A fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen rendkívül alacsony a zsírtartalma.

Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet 2-2,5 cm vastag báránykaraj (általában csak nagyobb vásárcsarnokokban, piacon kapható), 2 evőkanál mustármag, 12-16 szem fekete bors, 4-5 gerezd fokhagyma, 2-3 kisebb ág friss rozmaring, 3 evőkanál olívaolaj, só.
Fokhagymás burgonyapüréhez:
4 nagyobb burgonya, 4-6 gerezd fokhagyma, fél evőkanál só, 2 evőkanál olívaolaj.

A bárány tipikus húsvéti fogás. Fotó: depositphotos.com
A bárány tipikus húsvéti fogás. Fotó: depositphotos.com

 

A karajszeletekről a zsíros faggyús részeket éles késsel levágjuk. A húst lemossuk, megtörölgetjük, majd papírszalvétára fektetve leitatjuk róla a nedvességet. A mustármagot és a borsot egy mozsárban durvára törjük, hozzáadjuk a présen áttört fokhagymát, a száráról lecsipkedett és durvára aprított rozmaringot, majd az olívával összekeverjük. Alaposan a húsba dörzsöljük, majd sütésig, de legalább 30 percre félretesszük pihenni.
A fokhagymás burgonyapüréhez a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, egy lábasba feltesszük főni. Megsózzuk, s a megtisztított, apróra vágott fokhagymát is mellé tesszük a vízbe. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. Ezután leszűrjük, de a tegyünk félre a főzőléből kicsit, hogy a burgonyához és olívolajhoz tudjuk annyit hozzátenni, hogy megfelelő püréállagot kapjunk.
Lehetőleg vasserpenyőt kissé megforrósítunk, és a fűszeres hússzeleteket nagy lángon, oldalanként kb. 3-3 percig megsütjük. Közben enyhén megsózzuk mindkét oldalát. Amikor kész, a tűzről levéve 2-3 percre letakarva félretesszük pihenni.
A fokhagymás burgonyapürével, esetleg párolt zöldbabba, zöldborsóvall vagy roston sült paradicsommal tálaljuk. Leginkább száraz vörösbor illik mellé, de mindenki fogyassza hozzá a kedvenc italát!

Bárány curry receptünket IDE KATTINTVA olvashatjátok, vörösboros báránypörkölt receptünket pedig IDE KATTINTVA találjátok.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 455

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!