Sertéstokány és sajtos sós rudacskák
Egy gyors és különleges ízű húsétellel és egy alapsütemény receptjével, annak többféle felhasználási lehetőségeivel adunk segítséget a gyors, de finom vacsorához.
Pikáns tokány
Hozzávalók: 30-40 dkg sertés comb vagy karaj, 2 közepes fej vöröshagyma, 15 dkg húsos szalonna (vagy füstölt sonka), 15 dkg füstölt kolbász, 2 csemege uborka, 1 (kicsi) sűrítettparadicsom-konzerv, fél doboz tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, liszt.
Elkészítés: a hagymát, fokhagymát és a szalonnát kockára vágom, és kevés zsiradékon félig megsütöm. A karikára vágott kolbászt és a csíkokra felszeletelt húst beleteszem, és együtt továbbsütöm, miközben sóval, borssal, majoránnával fűszerezem. Mielőtt felengedem, beleteszem a karikákra szeletelt csemege uborkát és a paradicsomkonzervet. Felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje, és a hús puhulásáig főzöm (időnként pótolhatom a vizet).
Végezetül egy laza tejfölös habarással fejezem be. Kifőtt tésztával vagy nokedlival tálalom. Különlegesen pikáns ízét a paradicsom és a savanyú uborka adja, amint sejtelmesen keveredik a füstölt szalonna ízével.
Javaslat: csirke- vagy pulykamellel is készíthető, ha éppen az van otthon, de disznóhússal az igazi.
Elkészítés ideje kb. 50 perc.
Sajtos – sós rudacskák
Gyors délutáni rágcsálnivaló, de olyan alaptészta is, amelyből egy kis fantáziával többféle töltelékkel különféle süteményeket alkothatunk.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 tojás, 10-15 dkg sajt, só
Elkészítés: a lisztet összemorzsolom a margarinnal, sóval, majd összegyúrom a tojások sárgájával és a tejföllel. Háromszor kinyújtom és meghajtogatom, hogy leveles legyen.
Kinyújtom jó fél centi vastagra, a tetejét megkenem a tojások fehérjével, reszelt sajtot szórok rá, és meleg késsel vékony szeletekre vágom. Előmelegített sütőben kb.30 percig sütöm, vigyázva arra, hogy a sajt ne égjen rá.
Ha előző este összegyúrjuk és a hűtőben pihentetjük, még finomabb lesz.
A sajtos variáción kívül ez a tészta kiválóan alkalmas példul sült, reszelt káposztával, túróval vagy mákkal töltve kifliknek, batyuknak. De már tekertem a vékonyra kinyújtott( 2 mm) és hosszúra felvágott tésztába virslit is (megfőzve és félbevágva), tojással, reszelt sajttal a tetején. Így még önállóan is alkalmas vacsorának vagy gyors vendégváró finomságnak.
Érdemes kipróbálni!
Hozzászólás zárolva.