Supreme csirkemell lilakáposztás rétessel
Supreme csirkemell lilakáposztás rétessel, meggyes-chilis mártással
Hozzávalók 4 fő részére:
A csirkéhez
– 4 supreme csirkemell
– 100g vaj
– só, bors, esetleg fűszersó
A káposztás réteshez
– 1 csomag réteslap
– ½ fej lilakáposzta (kb.500g)
– 2 dl Soproni Meggy Démon
– 2 fej vöröshagyma
– 6-8 evőkanál kristálycukor
– 1-2 evőkanál libazsír
– 2 ek zsemlemorzsa
– 1 dl olaj
– Só, ecet
A meggyes-chilis mártáshoz
– 150 g barnacukor
– 1 db friss chilipaprika
– 1 tk só
– 100 g aszalt meggy
– Soproni Meggy Démon
Elkészítés:
A csirkemellünket jól befűszerezzük, majd hagyjuk picit állni (kb. 5 perc).
Amíg a csirkehús áll, elkezdjük a réteshez a tölteléket. Felcsíkozzuk a torzsájától és a külső, sérült levelektől megszabadított káposztát, egy tálba (vagy még jobb, ha nagy szűrőbe, gyümölcsmosóba) téve megsózzuk, összeforgatjuk és félretesszük egy jó fél órára.
Egy serpenyőben meleg zsírban cukorból karamellt olvasztunk. Szép barna legyen, de ne fekete, és maradjon folyékony. Ebben megpirítjuk a felaprított hagymát (vigyázzunk, spriccel!), aztán kisebb adagokban kanállal (nem fakanállal, mert az összetöri) hozzákeverjük az alaposan kicsavart káposztát. A káposzta nagyon hamar összeesik a tűzön, ezért ne aggódjunk, ha elsőre úgy tűnik, hogy nem is fog mind a serpenyőbe férni.
Fedő alatt hagyjuk párolódni legalább 25 percig, de félidőben meglocsoljuk egy-két evőkanál ecettel és meggyes sörrel. Ha úgy érezzük, hogy kész, megkóstoljuk: lehet, hogy még egy kis ecet vagy cukor kell bele, de só biztos nem. Levesszük a fedőt és hagyjuk elpárologni a levet. Van, aki kifejezetten úgy szereti, ha a káposzta „odakap”.
Közben elkészítjük a mártást. Az aszalt meggyet beáztatjuk a sörbe, úgy, hogy azt teljesen ellepje a gyümölcsöt. A cukrot egy serpenyőben olvasztani kezdjük, időnként óvatosan megkeverve. Amint a cukor a mézéhez hasonló állagúvá olvadt, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a karikára vágott chilit, és ráöntjük a beáztatott meggyet. Sózzuk egy kicsit, majd visszatesszük a tűzre, és felforraljuk. Kb. 10 perc alatt összeforraljuk a mártást, és tálalásig félretesszük.
A megpárolódott káposztát egy szűrőn lecsepegtetjük. A réteslapokat nedves konyharuhára helyezzük – ez segít majd a későbbiekben a rétes feltekerésében. A réteslapokat egyenként megkenjük olaj és víz keverékével. Így lesznek jó ropogósak a rétegek. Az utolsóra zsemlemorzsát szórunk, és egy csíkban ráhelyezzük a lecsepegtetett káposztát. Feltekerjük a rétest, és egy szép rudat formázunk belőle. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal. 15 perc alatt 180 fokra előmelegített ütőben aranybarnára sütjük.
Amikor a rétes bekerül a sütőbe, a csirkemellet is elkezdjük sütni. A bőrével lefelé kezdjük, majd ha már szépen megpirult, jön a másik oldal is. Ha megvolt a kérgesítés, mehet is a sütőbe (hőlégkeveréses sütőben 180°C-on kb.10 perc)
A csirkét kivesszük a sütőből és pihentetjük 4-5 percig. Ha szükséges, a mártást újramelegítjük, a rétest szépen felszeljük, és a csirkemellet a rétesszeletekkel, mártással megöntözve tálaljuk.
forrás: Démon
Hozzászólás zárolva.